Fire meter juletre hver jul

Kristin Storrusten (fot: Bjørn Wad)

LUKE 21: Kristin Storrustens beste juleminne er barndommens enorme juletrær.

Kristin Storrusten er journalist i Aftenposten, og har tidligere jobbet med kommunikasjon i Norsk Bibliotekforening. Hun har utgitt boken Barsel (Tiden), og neste år kommer det enda flere bøker. Allerede i februar utgir hun barneromanen Svart lego (Gyldendal) og i mai kommer sakprosaboken Feltnotater fra småbarnslivet (Tiden), som hun har skrevet sammen med Heidi Bøhagen og Therese G. Eide.

– Hvor tilbringer du jula i år?

Selve julaften drar jeg til Drammen og svigerfars pinnekjøtt. Så blir det mange juleselskaper, før vi reiser på fjellet til nyttår. Jeg har aldri reist bort i juleferien, så det blir spennende!

– Det blir ikke jul uten … hva?

Det blir jul uten det meste. Jeg tror det eneste er at det ikke kan være jul uten dårlig samvittighet for at man får feire med familie i et land som ennå ikke har merket klimaendringene altfor mye.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Jeg har hatt så mange! Jeg kommer alltid til å huske var at jeg brukte hele oktober og halve november på å høre Vilhelm Mobergs utvandrerserie på lydbok. Alle fire. Jeg er alltid litt skeptisk til klassikere, men denne historien har slukt meg med hud og hår. Kan anbefale den svenske lydbokappen Nextory – jeg finner så mange bøker jeg vil høre, og får store leseropplevelser på nabospråket. Nå er jeg midt inni Århundrets kärlekssaga som Marta Tikkanen leser selv, og vil bare omkomme av hvor presis hun er. En serie av knyttneveslag på den nydeligste finlandsksvensk.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage av Naja Marie Aidt, Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall og Nesten menneske av Alfred Fidjestøl. Bøker om døden og sjimpanser. Det beste!

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Da jeg fikk dette spørsmålet i fjor, svarte jeg Marit Hallen. Jeg kunne aldri sett for meg at hun var død denne julen. Jeg kjente henne og Vera Michaelsen gjennom bransjen, ikke veldig nært, men likevel bærer jeg med meg 2018s sverdhugg. Det gjelder derfor å ikke være overtroisk når jeg ønsker meg årets julenisse. Jeg svarer Sumaya Jirde Ali fordi jeg liker energien hennes riktig godt, og håper hun klarer seg gjennom 2019.

– Hva står på bordet på julaften?

Pinnekjøtt og ikke minst kålrot!

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– «Her er et livslangt gavekort på Foodora, du trenger aldri lage mat igjen!»

– I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Hovmesteren.

– Ditt beste juleminne?

Å ha fire meter juletre hver eneste jul. Mamma kjempet det alltid nedover og mener det stort sett var 2,5 og at vi bare én gang hadde oppunder fire, men jeg husker det som fire!

– Og ditt verste?

Da eldstemann hadde omgangssyke og spydde på graven til bestemor.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

At folk slutter å invitere Olaug Nilssen til ting, men at vi likevel gir henne masse penger, så hun kan skrive flere bøker.

 

Tidligere kalendergjester

LUKE 1: Gunnar Staalesen
LUKE 2: Maja Lunde
LUKE 3: Jan Ove Ekeberg
LUKE 4: Wiggo Andersen
LUKE 5: Ingunn Myklebust
LUKE 6: Martin Tesli
LUKE 7: Therese Lund Stathatos
LUKE 8: Bjørn Sortland
LUKE 9: Kari Slaatsveen
LUKE 10: Per Sandberg
LUKE 11: Bjørn F. Rørvik
LUKE 12: Simon Stranger
LUKE 13: Silje Tretvoll
LUKE 14: Rita Mundal
LUKE 15: Ken André Ottesen
LUKE 16: Trude Marstein
LUKE 17: Brit Bildøen
LUKE 18: Susanne Skogstad
LUKE 19: Helge Torvund
LUKE 20: Bokhandler Beth