Antologi-lista tredje kvartal

Geir Gulliksen og Kronprinsesse Mette-Marit (Foto: Stine Friis Hals)

Antologi-lista for de tre siste månedene er her. Tekstsamlinger må ikke bare inneholde dikt. Tre av bøkene på lista er slike.

Hjemlandet

Lista toppes ikke overraskende av Hjemlandet, Aschehougs ambisiøse tekstsamling til bruk på den nært forestående bokfesten i Frankfurt. Tolv skjønnlitterære forfattere ble her invitert til å reflektere over hva det vil si å være norsk i dag.

Tre av dem, Karl Ove Knausgård, Siri Hustvedt og Dag Solstad leverte essayistikk, resten skjønnlitterære tekster, noveller.

Og resten?  Det er som et landslag å regne: Marit Eikemo, Tomas Espedal, Helga Flatland, Vigdis Hjorth, Wencke L. Fugelli Muhleisen, Agnes Ravatn, Maria Navarro Skaranger, Ole Robert Sunde og Demian Vitanza.

Redaktører for utvalget har vært ingen ringere enn H.K.H. Mette-Marit og forlagsredaktør i Oktober, Geir Gulliksen. Tine Poppe har stått for fotografiene.

Cathrine Krøger i Dagbladet er begeistret og gir antologien terningkast seks. Sindre Hovdenakk i VG og vår egen Vidar Kvalshaug er også svært positive, men peker også på svakheter. Terningkast fire fra begge.

Les også: God bok med noen glippetak

Fribyforfattere

På listas fjerdeplass finner vi Å kysse en ørken, å kysse en myr. Antologien presenteres oversatte tekster av tretten fribyforfattere som har kommet til Norge fordi de er forfulgt i hjemlandet. Boka har sin begynnelse i Aserbajdsjan, Egypt, Irak og Eritrea, i Syria, Libya, Tsjetsjenia og Iran. Samlingen er initiert av Norsk PEN og inneholder både dikt og prosa fra viktige forfatterstemmer.

Smilefjes

Lenger ned finner vi Marit Eikemos sjarmerende tekstsamling Smilefjes, Cappelen Damms gave til Erlend Loe på hans femtiårsdag rett før sommeren.

Her møter vi jubilanten i fem samtaler: Med seg selv. Med Finn Skårderud. Med Marit Eikemo – som byr på et vakkert møte med Erlend Loe og Ragnar Hovland på Laundromat. Med Kim Hiorthøy og Egil Halmøy. Tilslutt med forlegger Anders Heger, som konfronterer Erlend Loe med at alt kanskje nå er snudd siden den gang med den naive og selvopptatte L– eller Naiv.Super-posisjonen, at ironien har fordunstet, at det kom inn et nytt alvor og at vi har fått en «generasjon inderlig», og nå ser klimastreiker blant de unge.

Les også: Gratulerer, Erlend!

 

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen.

NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.

Antologier tredje kvartal 2019

Omslag Tittel Redaktør Forlag År
1 Hjemlandet H.K.H Mette-Marit, Tine Poppe & Geir Gulliksen Aschehoug 2019
2 Ren Sommer Hedda Lilleng Cappelen Damm 2017
3 Ren trøst Helge Torvund Cappelen Damm 2018
4 Å kysse en ørken, å kysse en myr Johanne Fronth-Nygren Aschehoug 2019
5 Kjenn ditt hjarta falle Finn Totland Samlaget 2010
6 Inn i naturen: 101 norske dikt Julie Holdal Hansen Samlaget 2018
7 Skitten poesi Ellen Wisløff Aschehoug 2017
7 101 dikt om kjærleik Helge Torvund Cappelen Damm 2018
9 Dikt og forbannet løgn Hans Olav Brenner Spartacus 2016
10 Mer ren poesi Ellen Wisløff Aschehoug 2017
11 Ord som får voksne menn til å gråte Ole Torp Kagge 2017
12 En eller to eller hundrevis av søstre Amalie Kasin Lerstang Cappelen Damm 2019
13 Smilefjes Marit Eikemo Cappelen Damm 2019
14 Vennskap Cecilie Winger Humanist 2019
15 Ren poesi: Del 2 Ellen Wisløff Aller 2016
-- annonse --