Antologi-lista tredje kvartal

Geir Gulliksen og Kronprinsesse Mette-Marit (Foto: Stine Friis Hals)

Antologi-lista for de tre siste månedene er her. Tekstsamlinger må ikke bare inneholde dikt. Tre av bøkene på lista er slike.

Hjemlandet

Lista toppes ikke overraskende av Hjemlandet, Aschehougs ambisiøse tekstsamling til bruk på den nært forestående bokfesten i Frankfurt. Tolv skjønnlitterære forfattere ble her invitert til å reflektere over hva det vil si å være norsk i dag.

Tre av dem, Karl Ove Knausgård, Siri Hustvedt og Dag Solstad leverte essayistikk, resten skjønnlitterære tekster, noveller.

Og resten?  Det er som et landslag å regne: Marit Eikemo, Tomas Espedal, Helga Flatland, Vigdis Hjorth, Wencke L. Fugelli Muhleisen, Agnes Ravatn, Maria Navarro Skaranger, Ole Robert Sunde og Demian Vitanza.

Redaktører for utvalget har vært ingen ringere enn H.K.H. Mette-Marit og forlagsredaktør i Oktober, Geir Gulliksen. Tine Poppe har stått for fotografiene.

Cathrine Krøger i Dagbladet er begeistret og gir antologien terningkast seks. Sindre Hovdenakk i VG og vår egen Vidar Kvalshaug er også svært positive, men peker også på svakheter. Terningkast fire fra begge.

Les også: God bok med noen glippetak

Fribyforfattere

På listas fjerdeplass finner vi Å kysse en ørken, å kysse en myr. Antologien presenteres oversatte tekster av tretten fribyforfattere som har kommet til Norge fordi de er forfulgt i hjemlandet. Boka har sin begynnelse i Aserbajdsjan, Egypt, Irak og Eritrea, i Syria, Libya, Tsjetsjenia og Iran. Samlingen er initiert av Norsk PEN og inneholder både dikt og prosa fra viktige forfatterstemmer.

Smilefjes

Lenger ned finner vi Marit Eikemos sjarmerende tekstsamling Smilefjes, Cappelen Damms gave til Erlend Loe på hans femtiårsdag rett før sommeren.

Her møter vi jubilanten i fem samtaler: Med seg selv. Med Finn Skårderud. Med Marit Eikemo – som byr på et vakkert møte med Erlend Loe og Ragnar Hovland på Laundromat. Med Kim Hiorthøy og Egil Halmøy. Tilslutt med forlegger Anders Heger, som konfronterer Erlend Loe med at alt kanskje nå er snudd siden den gang med den naive og selvopptatte L– eller Naiv.Super-posisjonen, at ironien har fordunstet, at det kom inn et nytt alvor og at vi har fått en «generasjon inderlig», og nå ser klimastreiker blant de unge.

Les også: Gratulerer, Erlend!

Antologier tredje kvartal 2019

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen.

NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.

 

OmslagTittelRedaktørForlagÅr
1HjemlandetH.K.H Mette-Marit, Tine Poppe & Geir GulliksenAschehoug2019
2Ren SommerHedda LillengCappelen Damm2017
3Ren trøstHelge TorvundCappelen Damm2018
4Å kysse en ørken, å kysse en myrJohanne Fronth-NygrenAschehoug2019
5Kjenn ditt hjarta falleFinn TotlandSamlaget2010
6Inn i naturen: 101 norske diktJulie Holdal HansenSamlaget2018
7Skitten poesiEllen WisløffAschehoug2017
7101 dikt om kjærleikHelge TorvundCappelen Damm2018
9Dikt og forbannet løgnHans Olav BrennerSpartacus2016
10Mer ren poesiEllen WisløffAschehoug2017
11Ord som får voksne menn til å gråteOle TorpKagge2017
12En eller to eller hundrevis av søstreAmalie Kasin LerstangCappelen Damm2019
13SmilefjesMarit EikemoCappelen Damm2019
14VennskapCecilie WingerHumanist2019
15Ren poesi: Del 2Ellen WisløffAller2016