Fra Vestfold til Alabama

BOK365s Atle Nielsens sommerlesning spenner fra Jørn Lier Horst til Harper Lee. Med avstikkere til Shetland, Somme og Berlin.

20150727_194737-1Det har vært en ganske kald sommer, men likevel vær til litt rolig lesing i hagen og på bryggen. Og ganske mye på sofaen. Jeg har gått gjennom noen av årets utgivelser og en klassiker fra i fjor som jeg ikke fikk med meg da. Her er mine fem utvalgte fra i sommer:

 

Blindgang

Jeg begynte med Jørn Lier Horsts Blindgang. Et klassisk Wisting-drama, med far og datter Wisting i hovedrollene. Jeg elsker Horsts krimbøker. Måten han legger Line og Williams liv og utvikling inn i bøkene minner litt om Henning Mankells måte å fortelle om Kurt Wallander og datteren  på. Vi følger livene deres som bakgrunn for rystende kriminalsaker fra en småby. En Horst-krim er en sikker vinner hos denne leser.

 

atlesommer1

Hypet togpike

Piken på toget av Paula Hawkins måtte leses. Kraftig hyping, både ute og hjemme, men den holder hva den lover. Det er en spennende pageturner med en upålitelig forteller som ikke alltid husker ting som det var, eller lar være å fortelle ting som ikke er så fordelaktig for henne selv. Bra grep. Fire familiemedlemmer har slukt boken i løpet av sommeren, så det må være noe med den.

 

Mytting-Lars_Foto-Christian-Elgvin
Mesterverk: Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» er et slikt. Foto: Christian Elgvin

Myttings mesterverk

Så har jeg endelig hatt gleden av å lese Lars Myttings Svøm med dem som drukner. For en fantastisk historie! For et persongalleri og for en ufattelig utvikling! Handlingen spenner fra Første verdenskrig via tidlig syttitall til våre dager, og fra en gård i en norsk dal via Shetland til slagmarkene ved Somme. Når trådene til slutt samles er det sterke saker. Så sterke at denne leser da boken var ferdig måtte løpe ned og fiske for at ikke folkene rundt ham skulle se at tårene rant.

 

gert signerer
Norsk leiemorder i hovedrollen: Ny roman fra Gert Nygårdshaug

Sannheten?

Jeg har lest et prøveeksemplar av Gert Nygårdshaugs kommende bok Eclipse i mai. En roman om to menneskeskjebner fra to ulike deler av kloden. Som selvfølgelig flettes i hverandre til sist. Og som både Nygårdshaug og vi vet – sannheten er ikke alltid den eneste sannhet. Det skjønner til sutt også den noe spesielle hovedpersonen, den norske leiemorderen Gudolv Gudolvsen, som egentlig jobber som oversetter av tung klassisk litteratur, men som trenger litt penger. Tipper boken blir lagt merke til både av trofaste Nygårdshaug-fans og andre når den kommer til høsten.

 

 

Tilbake til MaycombGoSetAWatchmanUK

Og så er jeg straks ferdig med Harper Lees mye omtalte Go Set a Watchman. En spesiell leseopplevelse for en som elsket forgjengeren Drep ikke en sangfugl. Den voksne Scout kommer tilbake til Maycomb, Alabama fra sitt bosted i New York – men verden er ikke som den var da hun dro. Og i hvert fall ikke som da hun var liten, det som fortelles om i den første boken til Harper Lee. Jeg er enig med de fleste anmelderne: Boken er ok, men ikke det mesterverket forgjengeren var. Den kommer på norsk midt i august, og kan fint leses.

 

 

Å hoppe etter Wirkola

Nå skal jeg straks ut på reise. I kofferten tar jeg med Ørjan Karlssons Kongens råd og et digert prøveeksemplar av Ketil Bjørnstads kommende bok Sekstitallet, som er hans Min kamp. En planlagt serie med én bok fra hvert tiår forfatteren har levd. Personlig og nært. Med Ketil himself i hovedrollen. Det var tøft å hoppe etter Wirkola – det er sikkert tøft å hoppe etter Knausgård også. Jeg er spent på boken  og på mottagelsen.

 

Les også:

Janneken Øverlands sommerlektyre

Nora Steenbergs somerlektyre

Anders Neraals sommerlektyre

Tom Egelands sommerlektyre

Jørn Lier Horsts sommerlektyre

Victoria Spanthus’ sommerlektyre

Stian Johansens sommerlektyre

Elin Brend Bjørheis somerlektyre

Kristin Hartvedts sommerlektyre