Klassikere, historie og spenning

Nora Steenberg studerer historie når hun ikke skriver for BOK365. Sommerlesningen hennes er muligens noe preget av det.

Nora Steenberg er ansvarlig for vår bokhandlerspalte «God morgen» hver mandag og kokebokspalten hver fredag. Nora studerer historie på universitetet i Oslo og jobber i bokhandel når hun ikke skriver for BOK365. Her er hennes sommerlektyre:

 

DSC00903

 

Jeffrey Archer: Kane og Abel (2012)

En fantastisk generasjonsberetning. Vi møter Kane og Abel, to gutter født samme dag, men på to forskjellige steder i verden. Kane blir født inn i en millionærfamilie i Boston, og Abel hos en fattig polsk familie. Det eneste de har tilfelles er at de deler bursdag. Deres oppvekst er vidt forskjellige, men på forunderlig vis flettes deres liv sammen. Kane og Abel er en fantastisk familiesaga, med det urolige 20 århundre som bakteppe. Passer bra til late dager på stranda, eller regntunge dager i en godstol.

 

nora

 

Paula Hawkins: Piken på toget (2015)

Er du ute etter en bok som river deg med fra første side, er dette boka for deg. Rachel tar samme tog hver dag. Fra toget observerer hun et lykkelig par, som hun gir navnene Jason og Jess.  Men en dag blir hun vitne til noe hun ikke skulle sett, og dagen etter forsvinner Jess. Rachel blir dratt inn i en verden av svik, hemmeligheter og bedrageri. Denne psykologiske thrilleren er Flink Pike som møter Agatha Christie. Med omtrent 15 plot twister gjennom boka slutter den aldri å overraske, og du kommer ikke til å legge den fra deg. Vær klar til å miste nattesøvnen.

 

tompiken

 

Ken Follett – Århundretriologien

Denne kritikerroste triologien fra Ken Follett, kongen av historiske spenningsromaner, er virkelig noe å anbefale til den lange sommerferien.  Triologien består av Kjempenes Fall, Vinter over verden og Evighetenes tid. De tar respektivt for seg det 20 århundrets konflikter; første og andre verdenskrig og den kalde krigen. Hver bok er et epos, med en karakterlister som stiller russiske forfattere i skyggen. Vi føler krisene og krigene fra alle verdens kanter, gjennom øynene til unge forelskede, offiserer, russere, amerikanere – you name it. Ønsker du en serie som tar deg med på en historisk reise gjennom tragiske skjebner, ufattelige valg og finurlige tilfeldigheter er dette bøkene for deg – og det beste er at de mest sannsynlig holder hele sommerferien med sine nærmere 3000 sider.

 

nora2

 

Jonas Jonasson: Hundreåringen (2009)

Kanskje den morsomste boken som er skrevet. Den var en braksuksess da den utkom for et par år siden, og dersom du ikke allerede har lest den er det ingen grunn til å vente. Vi møter Allan Karlsson på hans hundreårsdag idet han klatrer ut av vinduet og rømmer fra sitt gamlehjem. Samtidig som vi følger Allans flukt gjennom Sveriges skoger, får vi også innblikk i hans utrolige livshistorie. Som barnevakt for Mao, oppfinneren bak atombomben og Francos livredder har Allan opplevd mer enn de fleste. Latteren sitter løst når du leser denne boken, og dersom du ikke har lest den er det bare å kaste seg over den denne sommeren. Hvis du allerede har lest den, må dele den med dine nærmeste – du vil uansett ikke angre.

 

nora4

 

Lev Tolstoj: Anna Karenina (1877)

«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelig på sin egen måte.» Slik innledes en av litteraturhistoriens store romaner, Anna Karenina av Lev Tolstoj. Boken tar nettopp for seg lykken og ulykken til flere enkeltpersoner og familier i tsardominerte Russland. Boken følger to parallelle historier; Anna Kareninas utenomekteskapelige forholdet til offiseren Vronskij som fører til ekteskapsbrudd, og godseierens Levins tilnærmelser mot Kitty. Selv om boken er en tydelig kritikk av den russiske samtiden på 1800-tallet, er den like aktuell i dag. En helt fantastisk fortelling, med et språk som  kun russere klarer å utmale.

 

nora3

 

 

Les også:

Anders Neraals sommerlektyre

Tom Egelands sommerlektyre

Jørn Lier Horsts sommerlektyre

Victoria Spanthus’ sommerlektyre