Politiromanen

Jørn Lier Horst har samlet et knippe politiromaner til sin sommerlektyre.

BOK365s gjesteskribent Jørn Lier Horst har selv nettopp levert en politiroman til norske bokelskere. Den tiende boken om politietterforskeren William Wisting, Blindgang, ligger på mange bryggekanter og svaberg denne sommeren. Men hva leser Jørn selv når sommeren er over ham? Han har plukket fem, ja eller faktisk seks, politiromaner til sin sommerlektyre:

 

Horst-J-rn-Lier_Foto-Jesper-Mager-ybeskåret

 

– Det litterære politikorpset er rikt og mangslungent. Kriminalbetjent Harry Bosch ved LAPD`s drapsavsnitt er en etterforsker jeg har blitt glad i. Denne sommeren byr på et nytt møte med ham i Utfor kanten, den 15. i rekken. Michael Connelly har blitt en veteran på bestselgerlistene i USA og ellers i verden. Han skildrer USA på en fortettet og stemningsfull måte. Så å si hver setning i bøkene hans er ladet. Samtidig inneholder ikke romanene hans bare drama og action, men også en fortelling om mennesker av kjøtt og blod.

 

utforkanten

 

Min egen krimhelt, William Wisting, ble født på slutten av 50-tallet, omtrent samtidig med at politiromanen gjorde sitt inntog som et realistisk motstykke til de klassiske, geniale detektivene og de hardkokte gangsteroppgjørene. Siden den gang har skildringen av politiets arbeid, etterforskeren og forholdet mellom etterforskeren og menneskene rundt ham tilhørt de mest populære krimbøkene.

 

En annen, og for mange litt ukjent etterforsker, er førstebetjent Alan Banks fra Yorkshire. Bøkene er skrevet av Peter Robinson. En av de beste er En usedvanlig tørr årstid som kom på norsk i 2003. Et vannreservoar tørker inn en het, regnfattig sommer. I mudderet ligger et skjelett. Smart intrige, solide miljøskildringer og levende karakterer. Britisk kvalitetskrim. Utgitt på nytt i Norge i 2013 med tittelen En tørr sommer.

 

tørrsommer

 

En av mine favorittetterforskere er politiførstebetjent Kurt Wallander fra Ystad. Ett skritt etter er en god sommerkrim. Tre ungdommer blir funnet drept. De har de vært nedgravd siden de forsvant under feiring av den svenske midtsommeren, men nå har noen gravd dem opp for at de skal bli funnet. Henning Mankell har et mesterlig grep om leseren der det ordinære oppleves som noe ekstraordinært.

 

etskrittetter

 

En annen dyktig, svensk etterforsker er førstebetjent Van Veeteren fra den fiktive byen Maardam, skapt av Håkan Nesser. I Borkmanns punkt blir to menn drept med øks. Hva er sammenhengen? Og hvem er neste offer? Nesser skriver medrivende og uhyggelig presist om mørket i menneskesinnet. Dystre og kraftfulle fortellinger. Det gjelder også Nesser sine nyere bøkene hans med etterforskeren Gunnar Barbarotti.

 

borkmannspunkt

 

Peter James har også skapt en solid politimann i fullmektig Roy Grace. Ikke død nok er den nyeste utgivelsen på norsk. En ng, vakker og rik kvinne blir brutalt drept under særdeles pikante omstendigheter. Kriminalinspektør Roy Grace starter jakten på den skyldige, men har vanskelig for å konsentrere seg, ettersom hans kone som har vært forsvunnet i 9 år plutselig er observert i München.

 

ikkedødnok

 

Her hjemme er Konrad Sejer en av våre fremste etterforskere. Elskede Poona er et sommervarmt krimdrama. Indiskfødte Poona når aldri fram til sin ventende ektemann i Norge, men blir i stedet funnet ille tilredt blant vaidene hvetekorn på et jorde i Elvestad. En velkonstruert intrige skisseres med mørke, realistiske streker. Likevel er dette så mye mer enn en politiroman. Karin Fossum skriver nådeløst, men også med medfølelse og forståelse.

 

elskedepoona

 

Les også: Victorias sommerlesning