Påvirket av Duras

Eline Lund Fjæren var bare 19 år da hun debuterte til strålende anmeldelser og flere priser. Andreboken befester hennes posisjon som en av landets mest lovende forfattere.

Forfatter: Eline Lund Fjæren, 20 år

Aktuell med: Klokken og sengen, Forlaget Oktober

En roman om en ung jente som helst vil være i fred.

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Det vet jeg ikke helt ennå. Det var den boken jeg hadde språk for akkurat da. Men jeg hadde lyst til å skrive om en jente som sa nei, som motsatte seg alt. Det fine med litteratur er at man kan utforske situasjoner man ikke nødvendigvis ville oppsøkt i det virkelige liv. Jeg tror isolasjon er noe mange til enhver tid fantaserer om.

Tre favoritter:

Rune Christiansen: Krysantemum – Den første boken jeg leste av Rune Christiansen. Fikk meg til å forstå noe om skriving, men også om relasjoner. Det aller viktigste var at den utvidet min oppfatning av hva en roman kan være

Banana Yoshimoto: Innsjøen – Denne boken oppdaget jeg en sen kveld i bokhandelen jeg tidligere jobbet på. Leste den ut i løpet av kveldsvakten. Yoshimoto skriver vakkert om en mystisk, mager mann i vinduet på den andre siden av gaten

Marguerite Duras: Å skrive – Jeg er så glad for at denne boken ble oversatt til norsk. Duras har påvirket skrivingen min mye.

fjærenUslipt diamant:

Edouard Louis: Farvel til Eddy Belleguele – Verken forfatteren eller boken kan sies å være særlig uslipt lenger, men jeg håper Edouard Louis skriver mange bøker.

 

Sist leste bok:

Lena Andersson: Rettstridig forføyning – Intelligent og velskrevet roman om ulykkelig forelskelse, i tillegg til en presis beskrivelse av den såkalte “kulturmannen”.

 

Hvordan jobber du?

Jeg skriver best tidlig om morgenen, fra fem til åtte eller seks til ni. Det optimale stedet å skrive for meg er et hotellrom. Nest best er å låne noen andres hus mens de er på ferie. Jeg jobber langsomt. Har jeg skrevet en hel side i løpet av en dag, er det et sjeldent tilfelle. Jeg er lat, dessuten blir jeg lett distrahert. Plutselig står jeg og tar oppvasken i stedet. Ofte blir det ikke mer enn et par setninger. Hvis de er gode nok er jeg fornøyd. Jeg leser mye mens jeg skriver. Mange forfattere gjør ikke det, av frykt for at det de leser skal påvirke eller forstyrre skrivingen. For meg er det motsatt; jo mer jeg leser, desto tydeligere ser jeg hva slags litteratur jeg selv vil skrive, og hva jeg liker og ikke.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Matias Faldbakken i Snort Stories av Matias Faldbakken.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Kjell Askildsen

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Fest.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

http://artastherapy.com/

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

På bar med Knausgård. Noe jeg forøvrig var for noen uker siden i forbindelse med Forlaget Oktobers sommerfest. Vi sa ingenting til hverandre.

(Hovedfoto: Linn Heidi Stokkedal)