God bokliste – svake tall

Per Nordanger (Foto: BOK365)

Regnskapstallene for 2016 renner nå inn i Brønnøysund. BOK365 tar en kikk på de som steller med bøker. I dag: Spartacus Forlag.

– Sett i lys av at fjorårslisten vår var noe av det beste vi har prestert, er det selvfølgelig ikke så hyggelig at resultatet ble det svakeste i vår historie, oppsummerer forlagssjef Per Nordanger i Spartacus.

Forlaget er kjent for høy kvalitet på sine utgivelser og har opp gjennom årene også maktet å håndtere den kommersielle siden av driften. Fjoråret ble imidlertid et vanskelig år økonomisk.

Omsetningen i forlaget falt med nesten 1,5 millioner kroner fra året før, og endte på 19,4 millioner. Dette resulterte i at tidligere års driftsoverskudd nå ble til et driftsunderskudd på 400.000 kroner. Spartacus med åtte ansatte, sitter like fullt fortsatt igjen med en egenkapital på tre millioner. Største eier med 50 prosent av aksjene, er Mater AS (Bjørn Smith-Simonsen, som også kontrollerer Pax og Dreyer.)

Av fjorårets suksesser trekker Nordanger fram Landene som forsvant – hvor begge opplagene ble revet bort. Dialekthåndboka, Syv korte leksjoner om fysikk, samt Hans Olav Brenners NRK-satsning Dikt og forbannet løgn – var og titler som bidro positivt til regnskapet.

Inneværende år tegner bra for forlaget, selv om Nordanger advarer mot fortsatte omstillingskostnader: – Vi er i en utfordrende posisjon, både med hensyn til markedet og til størrelsen vår. Økte krav til både markedsføring og redaksjon – så vel som med driften generelt –  har vi sett en stund. Vi arbeider derfor systematisk med å rigge oss for fremtiden, under en noe hårdere himmel.

Forlegger Per Nordanger er likefullt optimist: – Gode forfattere og redaksjonelle prosjekter underveis, gjør at vi ser lyst på fremtiden.

 

 

Les også:

Millionforbedring i Vega

Misvisende om Kagge-resultat.

Knalltall fra Fontini

Alt på skinner i Gyldendal