«Följ fucking order» likevel utgitt

Brombergs droppet bokutgivelse etter trusler fra kriminelle – nå får "Följ fucking order" nytt forlag.

– Selv om boken handler om voldsbølgen som rammet Södertälje for sju år siden, tar den for seg temaer som er høyaktuelle også i dag: skyggesamfunn, utenforskap, gjengkriminalitet og diskriminering. Vi tror på det frie ord og vi mener dette er en historie som må fortelles, sier Simon Brouwers, forlegger hos svenske Mondial.

Nylig ble det kjent at det svenske forlaget Brombergs valgte å trekke Ann Törnkvists bok Följ fucking order: ett reportage om Södertäljemaffian etter trusler fra kriminelle. Boken skulle egentlig ha vært utgitt på det anerkjente forlaget i mars i år. Så skjedde altså ikke. Etter forhandlinger ble Törnkvist enig med Dorotea Bromberg om at hun få tilbake rettighetene til manuset og at hun også skulle få beholde forskuddet på 110 000 kroner.

Drept med førti skudd

Boken handler om det mafia-liknende Södertäljenettverket – blant annet om en gjengleder som i dag sitter fengslet på livstid for å ha stått bak flere mord.

Bokens handling ble i utgangspunktet presentert slik: «Sodertälje, 2009. En mann fra den kriminelle gjengen X-team blir skutt og drept på spilleklubben Oasen. Skuddene blir begynnelsen på en voldsspiral av hevn og mord som munner ut i en av de største politietterforskningene i svensk kriminalhistorie. Mannen som blir anholdt for mordet, frigis på grunn av mangel på bevis, og samme kveld løsnes det skudd i sentrale Södertälje. Hevnen blir besvart tre måneder senere når en av fotballklubben Assyriskas mest lovende spillere og broren hans blir drept med førti skudd. De som blir anklaget for mordet er alle koblet til det såkalte Södertälje-nettverket som ved utpressing, vold og trusler, sprer frykt i sine omgivelser.»

Problemer med kapittel

Ifølge journalist og forfatter Ann Törnkvist begynte problemene da hun før trykkstart fikk vite at den fengslede gjenglederen, som hun hadde intervjuet i forbindelse med boken, ikke satte særlig pris på deler av den. – Kort sagt hadde han store problemer med et kapittel i boken. Han ville at det skulle fjernes.

Nå har forlaget Mondial valgt å utgi boken som Brombergs droppet:

– Vi har pratet med både forfatteren og Brombergs. Vår vurdering er at det ikke er et trusselbilde verken mot forfatter eller forlag som er sterkt nok til å forhindre en utgivelse, sier Simon Brouwers til BOK365.

– Betyr dette at det aktuelle kapitlet, som gjenglederen var misfornøyd med, vil bli endret eller fjernet?

– Det er snakk om en mindre del av et innledende kapittel, som handler om hans familiesituasjon under skoletiden. Etter som dette ikke har noen innvirkning på resten av boken eller handlingen, ser vi ingen større problemer med å skrive om deler av dette kapittelet. Eksakt hvordan har vi ikke bestemt. Manus er i det hele tatt langt fra ferdig, så det kommer til å bli en hel del endringer før utgivelse, sier Brouwers.

Har solgt filmrettighetene

Utgivelse blir ikke før i april 2018. Mondial har nettopp solgt filmrettighetene til Följ fucking order til et svensk produksjonsselskap. Hvilket vil ikke Brouwers røpe: – Vi kommer til å sende ut en pressemelding om dette i nær fremtid.

Etter seks år på forlaget Volante brøt Simon Brouwers og Olle Grundin tidligere i år ut og startet Mondial sammen med Svensk Bokhandel-journalist Niklas Strömberg. De har store ambisjoner med sitt nye forlag:

– De neste årene skal vi legge grunnlaget for å bli det mest aktuelle forlaget i Sverige. På litt lengre sikt vil vi konkurrere om de aller største titlene, og vinne. Jeg håper og tror at vi er der allerede om fem år, sier Brouwers.

 

 

Bildet: Ann Törnkvist (Foto: Axel Green / SvB.se)