Stor litteraturfestival planlegges

Ny internasjonal litteraturfestival planlegges i Bergen.

En ny internasjonal litteraturfestival er under planlegging i Bergen. Målet er å lage en årlig festival som tiltrekker seg forfattere fra øverste hylle og befester Bergen som litteraturby.

Initiativtaker er Litteraturhuset i Bergen, og daglig leder Kristin Helle-Valle håper festivalen, som foreløpig har navnet «LittFestVest», kan se dagens lys allerede i 2018.

– Foreløpig er vi litt usikre på når på året festivalen skal være. Våren er allerede full av litteraturfestivaler, så vi er i tenkeboksen. Kanskje blir det en vinterfestival, og da blir den første neppe før i 2019, sier Kristin Helle-Valle til BOK365.

Søker festivalsjef: Daglig leder Kristin Helle-Valle

Søker leder

I disse dager søker man etter en prosjektleder for festivalen. Foreløpig skal vedkommende ansettes for tre år, men dersom festivalen blir en suksess kan det blir en fast stilling. Vedkommende som ansettes skal ha hovedansvaret for festivalen og sørge både for programmet og å hente inn penger.

– Hva slags festival snakker vi om her?

– Vi snakker om en internasjonal litteraturfestival for skjønnlitteratur og sakprosa, sier Kristin Helle-Valle. – Norsk, nordisk og resten av verden i den grad det lar seg gjøre. Den skal være av høy kvalitet, så vi skal begynne i det små,  så får den heller vokse etter hvert.

Nhu Dieps veggillustrasjner ønsker deg velkommen til Litteraturhuset i Bergen

Erfaring

Litteraturhuset i Bergen har eksistert i snart fem år og har etter hvert solid erfaring med litterære arrangementer. Men nå planlegges altså en årlig og større samling for det litterære miljøet. En ordentlig og forutsigbar festival over flere dager med store navn. Nøyaktig hva innholdet skal være er likevel bare på idéstadiet foreløpig.

– Det er litt som etableringen av Litteraturhuset. Vi gikk i gang uten å kunne tenke det «helt ferdig». Veien er blitt til underveis, og vi tenker at slik blir det med festivalen også. Men nå har vi i alle fall bestemt oss for å realisere planene og da blir det noe av, sier Helle-Valle.

– Økonomi?

– All litteratur er avhengig av støtte, men vi har en god økonomi på huset. Litt kan vi putte inn selv, andre midler må hentes utenfra.

En ønsket festival

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi opplever at Bergen ønsker seg en slik festival. Det ønsker også våre støttespillere. En god festival vil kunne løfte oss opp på høyere nivå og sette enda kraftigere lys på litteraturen på Vestlandet.

Men LittFest Vest blir ikke den eneste litteraturfestivalen på Vestlandet. Det fins allerede festivaler i Ulvik , i Odda, på Karmøy, i Haugesund og Stavanger, blant annet. I Bergen arrangeres også årlige Litterære festspill og Forfatterslepp regi av Norsk Forfattersentrum. Og også minifestivalen Verden i Bergen på Litteraturhuset.

– Ja, og vi må bli et supplement til dem, sier Kristin Helle-Valle og antyder også et mulig samarbeid, for eksempel med Verden i Bergen.

Hva med andre kulturinstitusjoner? Biblioteket for eksempel.

– Absolutt.

Les også: Fem nye år for Helle-Valle

 

McEwan og Knausgård?

– Hvordan blir LittFestVest i f.eks. 2020 om drømmen går i oppfyllelse?

– Da gleder folk seg til festival. «Åh vi var der i fjor og det var så bra. Vi må være tidlig ute for å skaffe billetter og hotellrom», sier de.

– Hvem er drømmegjesten?

– Ian McEwan. Ja, eller Karl Ove Knausgård. Begge kanskje?

 

Les også: Ett år og fullvoksen