Tilbake i full fart

Eline Willumsen i Pax.

PAX-BOKHØSTEN: Salg- og markedssjef i Pax, Eline Willumsen, ser frem til høstens fysiske arrangementer, hvor forlagets høstbøker skal få skinne.

Vi har allerede gitt atskillig gløtt inn i bokhøsten, trukket frem hete utgivelser og anmeldt et par dusin nye bøker, men: De neste dagene og ukene skal vi også bla oss gjennom forlagenes bokhøst og gi dere lesere en bok-tapas fra hvert av forlagene. Nå er turen kommet til Pax.

Vi starter med tre av høstbøkene man særlig burde merke seg:

Simone de Beauvoris kortroman Misforståelser i Moskva som ble skrevet i 1967, blir nå utgitt for første gang på norsk. Boken er oversatt fra fransk av Gøril Eldøen.

– Jeg mener alle bør lese en bok av Beauvoir og denne er veldig fin å begynne med, om man ikke har lest mye av henne tidligere, en elegant roman om kjærlighet, sier Willumsen.

I tillegg utgir Pax Nobelprisvinner i økonomi, psykologen Daniel Khanemans Støy. Når dømmekraften svikter. Dette er hans første bok etter gigasuksessen Tenke, fort og langsomt.

Debutant Anders Bettum utgir boken Nytt blikk på Det gamle Egypt og for første gang samles kunnskapen om denne kulturen på norsk, i en bredt anlagt bok. Mot et geografisk bakteppe trekker egyptolog Anders Bettum opp de store linjene i den gammelegyptiske historien og gir smakebiter av egyptisk språk, religion, politikk og litteratur.

En blanding av oversatt og sakprosa

– Endelig er vi tilbake i full fart og allerede i slutten av august skal vi ha vår første fysiske lansering, ganske så deilig! Vi skal ha forfattetere både på Kapittelfestivalen og Bjørnson, en mer normal hverdag er velkommen, sier Willumsen, og legger til:

– Vi utgir en blanding av både den gode oversatte skjønn- og sakprosalitteraturen, og norsk sakprosa. Det vi ser mer av nå er at det blir vanskeligere og presentere nye oversatte skjønnlitterære og sakprosa forfattere, dette gjelder både til presse og bokhandlere.

– En «skjult skatt» eller annerledes-utgivelse?

– Filosofdronninger er en forfriskende, etterlengtet og høyst betimelig bok om kvinner i filosofien. Den trekker tjue bemerkelsesverdige kvinnelige filosofer frem i lyset. Deres ideer har hatt stor betydning, men de har bare unntaksvis fått den anerkjennelse de fortjener. De portretterte kvinnene – noen kjente andre nesten helt ukjente – er alt fra historiske personer til kvinner fra vår egen tid, de hører hjemme i ulike deler av verden og er knyttet til ulike kulturer og tradisjoner. Boken er oversatt av Agnete Øye

– En fersk forfatter det er verdt å merke seg?

– Line Normann Hjorth debuterer som sakprosaforfatter med utgivelsen Troverdighet i rettsalen. Kampen om fortellingene. Boken handler om språkbruk, fortellinger og troverdighet i rettsalen. Det er en interessant tittel fra en frisk, ny stemme i litteraturen med et spennende tema.

 

MER FRA BOKHØSTEN 2021:

SKALD-BOKHAUSTEN: Kortreist haustliste

PITCH-BOKHØSTEN: Følger opp boksuksesser

SPARTACUS-BOKHØSTEN: Folkeopplysning, rett og slett

MANGSCHOU-BOKHØSTEN: – Gode fortellinger fra hele verden

PRESS-BOKHØSTEN: Høst-optimister

EGMONT-BOKHØSTEN: Varsler høstoverraskelser

RES PUBLICA-BOKHØSTEN: – Spennet er stort i høst

SOLUM BOKVENNEN-BOKHØSTEN: Prisbelønnet høstliste