Med hjerte for Hart

En sommerkveld med Sir David Attenborough, Barack Obama og Are Kalvø. Det hadde vært no’ det, mener Helén Foss, som har storkost seg med sin krim-favoritt John Hart.

– Foruten Carsten Jensens siste, er det to bøker jeg har kost meg veldig med: Syndenes forlatelse fra min favoritt-krimforfatter John Hart og I sirkel under solen av Paula McLain.

 

Navn: Helén Foss – leder for Fri Bokhandel

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Først og fremst er det to familie hytter vi pleier å bruke tid på. Den ene familiehytta befinner seg i Nevlunghavn og er mitt barndomsferieparadis. Det er det beste stedet i verden å være når det er sol og sommer. Så har min man en familiehytte på Buholmen i nærheten av Kragerø. Dette er også et deilig sted å være. I tillegg tar vi som regel en tur til utlandet, men her varierer reisemål og lengde etter lommeboken. I år ble det en kort tur til Palma på Mallorca. Noe av det artigste jeg vet er storbyferier med barna. Da er familien i sitt ess, føler jeg.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med!

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg har en horisontal bunke om det går an å si det slik. Før ferien plukker jeg med meg flere «likestilte bøker», og hvilken rekkefølge jeg leser bøkene i er litt tilfeldig. Det kommer litt an på humør og stemning etter den sist boken jeg leser. Det er stort sett høstens bøker det dreier seg om, og jeg er nøye med å plukke bøker fra ulike forlag. Det er så mye bra å velge mellom. Utfordringen er som vanlig begrenset kapasitet hos meg selv – jeg har jo en familie jeg gjerne vil være sammen med. Jeg har lest to bøker på listen min: Arkitektens læregutt av Charles Belfoure fra Tigerforlaget og Det hemmelige løftet av Annette Dutton fra Korall Forlag (Cappelen Damms nye imprint). Gode og underholdende bøker begge med utgangspunkt i 2. verdenskrig. Den første handler om en arkitekt som bygger skjulesteder for jødene samtidig som han hjelper nazistene med å bygge fabrikker til våpenproduksjon. Den andre boken har handling på to plan. I fortid handler den om tyske jødiske barn som blir transportert i sikkerhet til England under krigen. Livet tar ulike retninger og det blir ikke like lett for alle. I nåtid er det en kvinne i Australia som førsøker å nøste opp sin fars historie der krigen er sentral. Akkurat nå har jeg begynt på Jan Erik Fjell sin bok Lykkejegeren fra Juritzen Forlag. Han skriver drivende godt og jeg gleder meg til fortsettelsen – det bør gå raskt unna. Jeg har en ambisiøs liste ellers – ikke fordi det er spesielt mange bøker men fordi de er så tykke!

Fiona Barton: Enken fra Cappelen Damm. Jeg har hørt fra flere av bokhandlerne «mine» at den er bra. Ser frem til å begynne på den.

Hanya Yanagihara: Et lite liv. Her gjorde Gyldendal et kjempe innsalg under bokrådet. Må bare forsøke meg på denne.

Ketil Bjørnstad: Verden som var min, Syttitallet. Jeg fikk ikke lest Sekstitallet og med alle disse tiårene fremover bør jeg jo vite mer om dette skriveprosjektet til Bjørnstad.

Kate Morton: Huset ved innsjøen. Jeg regner med standard oppskrift fra Morton, og krysser fingrene for at hun/boken lever opp til leserens forventninger.  Det er kjekt å kunne møte kunden med et «denne boken her er minst like god som hennes forgående» og virkelig mene det man sier.

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Carsten Jensens Den første sten. Jensen har et fargerikt og kreativt språk. Dette i kombinasjon med et godt driv og et aktuelt tema gjør den nærmest uslåelig.

 

En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

– Foruten Carsten Jensen er det to bøker jeg har kost meg veldig med. Den ene er fra min favoritt-krimforfatter John Hart. Syndenes forlatelse skal den hete på norsk. Den har jeg lest på engelsk og på Font Forlag kommer den tidlig i høst. Den andre heter I sirkel under solen av Paula McLain. Den kom i våres. En herlig leseopplevelse fra den britiske kolonitiden i Kenya. En skikkelig «goodread».

 

 

Helen Foss

 

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Ojjsann, jeg er i grunn ikke interessert i matlaging i det hele tatt. Jeg synes det tar mye tid som jeg helst skulle brukt til å gjøre andre ting. Dette overlater jeg derfor til min mann. Han er god på dette og jeg får mange perfekte sommermåltider i ferien. Prikken over i-en er en Corona til.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Uten tvil David Attenborough. Han må ha levd et fantastisk liv og gjør det fortsatt. Sir Attenborough i samtale med Barack Obama og Are Kalvø det hadde vært no´! Da ville jeg satt opp en agenda for kvelden, slik at vi fikk sveipet innom mest mulig. Kunne tatt det på hytta i Nevlunghavn med et perfekt sommermåltid laget av min mann.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– I den travle hverdagen gleder jeg meg over det gode samarbeidet som jeg har med de fleste forlagene. Jeg gleder meg over mange av vårens utgivelser, og over å vite at bokhøsten blir bra også i år. Jeg gleder meg over medlemmenes engasjement lokalt og på egne og felles facebook-sider.  Jeg gleder meg over Norge i Frankfurt 2019 og videreføringen av dagens avtale slik kulturministeren signaliserte på Bokdagen. Det er i det hele tatt mye å glede seg over.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– At vi mistet medlemmer og tapte en god del på det vi hadde utestående i forbindelse med Vivo-konkursen er nok det jeg har vært minst glad for. En god økonomi sentralt i kombinasjon med en opprydning i oppgaver og rutiner i etterkant av konkursen har vært en nyttig og lærerik øvelse, og vi står godt samlet for fremtiden. Det kjedene gjør får naturlig nok konsekvenser for oss. Dette gjelder både på tittelnivå og for kategori/temaer generelt der de bruker sine markedskroner. Jeg er litt bekymret for fokuset på pocketbøker hos kjedene og håper ikke dette tar for mye oppmerksomhet fra den nye litteraturen som også trenger plass. Sommer er pockettid og jeg håper at ny litteratur kommer tydeligere frem til høsten. Slik vi er organisert, med begrenset tilgang til utkvotering av bøker til medlemmene, er det tøft å svare på pocketprisene som kjedene kjører. Utfordringen er å få tilsvarende betingelser med lavere volum – den er litt kinkig. Men som sagt vi har mange gode venner blant forleggerne. Salg og tilbud finnes hele året i annen detaljhandel og jeg skjønner at vår bransje må henge med i svingene for ikke å bli utkonkurrert av andre produkter og tjenester. Man skal jo ikke ta sorgene på forskudd, men etter «cirka hundre år» i bransjen kjenner man lusa på gangen, som det heter. Denne høsten forventer jeg at forlagene sikrer levering av storselgerne til bokhandel minst samtidig eller helst før displayer av samme tittel er på plass i dagligvarehandelen. Bokhandelen må bli prioritert når de samtidig har ansvaret for en betydelig bredde av utgivelser der slett ikke alt er interessant for kunden. Når det gjelder våre medlemmer er det ikke stor forskjell på meg og en løvinne med unger. Jeg tolerer rett og slett ikke det jeg opplever som urettferdighet i forhold til våre medlemmer.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Den er lett. Da ville jeg sagt ja takk til invitasjonen jeg har fått til å treffe Fri Bokhandels medlemmer på fagdagen deres i forbindelse med høstkonferansen. Vi har til og med lagt egen film for anledningen som jeg gleder meg til å gjør ferdig og vise medlemmer og gjester.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– Hmmm.. jeg kommer ikke på noe utenom det vanlige. Mitt jordbærsted må være Trip Advisor eller Google Earth. Jeg elsker å drømme meg bort på reiser til ulike steder. Planlegge turer, sjekke ultimate reisemål og overnatting. Da går timene veldig fort.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Sol, bading, familie, hytta i Nevlunghavn og tur på Mølen, med sine fredede blomster, vridde og «knoklete» enebærbusker, skjev og vindblåst eik, ivrig kaprifol og rullesteiner så langt øye kan se. Der skal asken min spres når min tid er forbi.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hvor liker du best å lese?» Jeg har rigget til en egen kosekrok på terrassen under tak. Her har jeg en myk og god sofa, et lite bord til en kaffe eller tekopp, stearinlys og litt små pynt. Mitt lese- og «timeout»-sted hvor jeg kunne ønske at jeg hadde mer tid å tilbringe.

 

 

Les også:

Silje Tretvoll: Bedøvet av norske jordbær

Arno Vigmostad: Med Milan og Mauser

Karin Helgøy: Med crush på Ferrante

Wiggo Andersen: – Det årnær seg i år også

Ottar Samuelsen: Seks ganger Bruce – og litt lesing

Kristin Jobraaten: Krabber og kviteseidsmør

Kari Spjeldnæs: Bøker og salt sjø

Tine Kjær: Vi marsjerer for mye i flokk

Kristenn Einarsson: Seks etter Jagger

Inger Merete Dyring: Med Buffon til bords

Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber

Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær

Frode Molven: Bøker og byer på B

Ann Helen Brendehaug: Ferie i tre delstater

Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup

Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til

Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao