Med skateboard under bena

- Jeg forteller denne historien fordi jeg vil prøve å inspirere andre unge til å følge sine drømmer. I tillegg til å slå et slag for egenorganisert idrett og idrettsglede, forteller ukas barnebok-profil Mats Hatlem.

Mats Hatlem er skateren som ble norgesmester i seniorklassen før han var ferdig på barneskolen. Han har skatet med de største stjernene allerede som tolvåring, og var den yngste i Europa som droppet inn i en stor vertramp.

 

Han er mange ganger norgesmester og europamester og har en sølvmedalje fra VM. Ti år etter at han fikk sitt første skateboard, satser Mats på å kunne leve av  skatingen. Bli bedre kjent med han her i vår ukentlige spalte.

 

Forfatter: Mats Hatlem (16) og Terje Krogsrud Fjeld

 

Mats Hatlem_Skate_lav

 

Aktuell med: Mats Hatlem – Skate! (Kagge Forlag)

Boken handler om mitt liv som ung skater. Fra det første brettet og frem til i dag. Historien handler om oppturer og nedturer. Men mest om drømmen om å kunne leve av det jeg elsker aller mest å drive med. Nemlig skating.

 

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg forteller denne historien fordi jeg vil prøve å inspirere andre unge til å følge sine drømmer, gjerne med skateboard under bena. I tillegg til å slå et slag for egenorganisert idrett og idrettsglede.

 

Tre barnebok-favoritter:

– Dav Pilkey: Captain Underpants (Kaptein Supertruse) var en favoritt da jeg var liten.

Jeg likte bøkene særlig godt på grunn av de morsomme historiene. Særlig likte jeg at det var barna som bestemte alt mulig.

– Jeff Kinney: En pingles dagbok.

Disse bøkene skildrer livet til en vanlig skolegutt, og fremhever hvordan noen barn oppfatter skolen og hva de driver med på fritiden. Historiene en morsomme med mange komiske karakterer.

– Suzanne Collins: Hunger Games.

Jeg ble hektet på denne boken fordi historien var utrolig spennende. Boken handler om hvordan barn fra ulike distrikter måtte kjempe for livet som straff for hva forfedrene deres hadde gjort tidligere. Kampene foregår i en arena med overklassen som tilskuere.

 

 Hvordan jobber du?


Jobben med boken har vært veldig hektisk. Særlig med tanke på at jeg har hatt viktig skolearbeid og skating ved siden av. Terje og jeg har hatt veldig mange samtaler. Det har vært både morsomt og litt slitsomt. Det morsomste har vært å mimre om de første årene jeg skatet. Ta frem gamle fotoalbum, snakke om de første triksene, reisene og konkurransene. Det vanskeligste har vært å utlevere seg selv. Det er jo enkelte ting jeg ikke er så glad i å snakke om. Samtidig har det vært viktig å tenke på at nesten alt jeg sier kommer på trykk.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Det må være bøkene om Captain Underpants. De var så morsomme at jeg leste bøkene flere ganger. Jeg likte ideen om hvordan oppfinnsomme og kreative barn kan gjøre det de vil.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Ettersom jeg skatet hele tiden leste jeg ikke så mange bøker. Derfor var den største helten min Batman. En superhelt som tar hånd om kriminalitet på egen hånd, og i tillegg er en flink businessmann.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Batman! Han jobber mot kriminalitet, og hjelper folk som trenger det. Samtidig skulle jeg ønske jeg var like god i kampsport.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Historien må være fengende og inneholde elementer som gjør at jeg kjenner meg igjen i handlingen. Boken må ha et driv som gjør at jeg vil lese mer og mer. Nettopp dette er noe vi har tenkt mye på da vi skrev boken min også.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Jeg ville uten tvil dratt på eventyr med Harry Potter. Jeg liker å reise og er alltid interessert i å prøve noe nytt. Å kunne fly på en kost og trylle med en stav hadde jo vært helt rått!

 

Foto hovedbilde: Alex Holm.