– Latterlig juleromantisk

Foto Wisløff: Ellen Johanne Jarli
Ellen Wisløff

LUKE 20: Ellen Wisløff er over middels glad i jul – og vil gjerne tilbringe tid i nissens slede.

Ellen Wisløff er damen bak Instagram-kontoen, og boken med samme navn, Ren poesi. Denne høsten utkom tredje bok i rekken: Mer Ren Poesi, men også den frittstående oppfølgeren, Skitten poesi. Det er derfor kanskje ikke rart at hun selv velger å gi bort en diktsamling i julegave til et knippe utvalgte venninner.

Hvor tilbringer du jula i år?

– Sammen med gutta mine på 8 og 11 år, hjemme hos min eksmann. Det blir kjempekoselig og med masse tradisjoner jeg dytter på barna, som å sitte i pysj og se Tre nøtter til Askepott mens vi spiser godteri. Andre juledag drar jeg til Goa i India, hvor jeg skal leve hippiedager på stranda og feire nyttår med gode venninner.

Det blir ikke jul uten … hva?

– Julegudstjenesten og besøk på kirkegården hvor vi tenner lys for kjære familiemedlemmer som ikke er her mer.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

–  Berge av Jan Kjærstad. Jeg var så oppslukt av den boka, at verden kjentes litt tom de første dagene etter at jeg var ferdig.

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Til enkelte venner: diktsamlingen Dette skjer ikke av debutanten Ida Lórien Ringdal! Gjenkjenbart, direkte og rått om kjærligheten – eller forsøket på å skjønne og fikse den. Perfekt for hun (og alle oss andre, meg selv inkludert) som «alltid blir for full – av følelser».

– Til andre venner: Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon. Utrolig underholdende, skarpt og morsomt om alt man ikke visste man burde vite. Ønsker meg den selv.

– Til barn: Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund. De første bøkene er hysterisk morsomme, ungene mine har slukt dem, igjen og igjen. Denne er et must til flere!

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Helt egoistisk: I år måtte det nesten være poet Endre Ruset, som jeg jobber med i diktprogrammet «Ordet fanger» på P2. Han har det med å si de rette tingene når jeg trenger det. Jeg føler litt at jeg er hun ganske sjenerte i klassen som har blitt kompis med han tøffe. Og det er kanskje gaven jeg ønsker meg inn i neste år; å bli litt tøffere.

Hva står på bordet på julaften? 

– Pinnekjøtt. Jeg vokse opp med engelsk jul og kalkun i Sierra Leone, mens pappaen til ungene er vant til ribbe. Vi landet på at pinnekjøtt var en bra ting – som begge egentlig liker best.

Beste julegaven du noensinne har fått?

– Moren min fikk laget en bok av alle brev, tegninger og bilder som ble sendt mellom oss og familien i Norge årene vi bodde i Sierra Leone. Det lå et utrolig arbeide bak og var så rørende å få! Hele barndommen vår, med alle disse hverdagslige fortellingene, var samlet.

– Så må jeg også si alle genserne hun har strikket til meg gjennom årene. Hvert år får alle i storfamilien noe hjemmestrikket, og det er kule greier: Hanneli-gensere og Skappel-gensere. TENK så mye kjærlighet som ligger bak.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

– Haha, opplagt: I julenissens slede! Jeg er jo latterlig juleglad og juleromantisk.

Ditt beste juleminne?

– Julen da jeg var sju år og fikk min første klokke. Det var rød med skinnreim, og jeg kan ikke huske å ha blitt så glad for noen gave siden!

Og ditt verste?

– Jeg har hatt en hang til å bli syk julaften, enten influensa eller omgangssyke. Det kommer nok av at det har vært et lite råkjør på jobb i ukene før fridagene. Så det verste er nok en av julene jeg har endt i senga klokka åtte med lettere feberfantasier.

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– En entusiastisk, kreativ og spennende litteraturformidling til barn og ungdom, så de faktisk får lyst til å lese! En ung venninne på 10 år fikk nylig et dikt i lekse med et så gammelmodig språk at jeg nesten ble på gråten. Moren hennes skjønte knapt diktet selv, og ungen følte seg bare dum. Det finnes jo så mye god samtidspoesi! Eller hva med tekstene til rapperen Cezinando. De er jo så gode og samtidig aktuelle. Eller introduser dem for japanske tegneserier og Donald. Det viktigste er å spre leseglede og et alternativ til skjermbrett og Playstationl

– Og: Flere biblioteker som Biblo Tøyen! Dette er et bibliotek kun for dem mellom 10 og 15 år, fylt med bøker, opplevelser og et superkult interiør. Jeg er SÅ misunnelig på 11-åringen min som vanker der, og har lyst til å henge der selv.

 

(Foto Wisløff: Ellen Johanne Jarli)

 

LUKE 1: Ole Ivar Burås – Jul i Nord-Norges største veikryss

LUKE 2: Merete Lie – Presley gjennom hele desember

LUKE 3: Lene Waldeland – Cheerio til Hovmesteren

LUKE 4: Kristin Helle-Valle – Med nisselandsby og strutteskjørt

LUKE 5: Siri Pettersen  – Oslo-jul med chili-kakao

LUKE 6: Merete Franz – Julestemning uten glühwein

LUKE 7: Asbjørn Bakke – En skinnende blå sykkel

LUKE 8: Ellen Olerud – På låven med nissen

LUKE 9: Christelle Ravneberget – Plastic fantastic jul

LUKE 10: Teresa Grøtan – Får jeg ta tre?

LUKE 11: Kristin Storrusten – Ingen jul uten tårer

LUKE 12: Sverre Gunnar Haga – Nissetur med Hovmesterens barskap

LUKE 13: Marit Borkenhagen – Svensk-norsk jul

LUKE 14: Synnøve Skarbø – Pinnekjøtt, ikke ribbe!

LUKE 15: Andrine Pollen – Hoem under treet

LUKE 16: Helga Hjorth – Takk til Kjærstad

LUKE 17: Synne-Eline Loftesnes – Like stor som Brumm

LUKE 18: Marta Breen – Janssons fristelse og grøt

LUKE 19: Siri Ekestad Bauge – Bragevinnerne under treet