Svensk-norsk jul

  LUKE 13: Marit Borkenhagen skal tilbringe julen hjemme og hos söta bror.

  En dose travelhet og mengder av kos er det festivalsjef for Lillehammer litteraturfestival, Marit Borkenhagen, trenger for at det skal bli jul.

  SKØYTE-TUR: Marit på skøytetur på Maridalsvannet i fjor.


  Hvor tilbringer du jula i år?

  – Delvis hjemme på Grefsen, delvis i stugan i Värmland.

  Det blir ikke jul uten … hva?

  – Adventstida. Forventning, planlegging og forberedelser som gjerne må ta sine timer og strekke seg ut i mørke november- og desemberkvelder. En dose travelhet og mengder av kos!

  Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

  – Naja Marie Aidts vakre og vonde roman, Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Boka kom på dansk i vår og kommer ut i norsk oversettelse til våren.  I slutten av mai kan du møte henne på Lillehammer.

  Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

  – Magnhild Winsnes’ Hysj, Erika Fatlands Grensen, Kristin Brandtsegg Johansens Jeg har levd i dette landet i tusen år. En sommer med Sigrid Undset.

  Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

  – Under mottoet opplevelser er den beste julegaven ville jeg bedt Erlend O. Nødtvedt om å se innom for å lese fra Vestlandet, han trengte ikke ta med seg andre gaver enn det.

  Hva står på bordet på julaften?

  – Veldig tradisjonelt: Pinnekjøtt og multer.

  Beste julegaven du noensinne har fått?

  – Vanskelig å si, har så mye å være takknemlig for. Men overraskelser er jo gøy da, så jeg må skjerpe meg, har alt for ofte en finger med i spillet også når det kommer til egne julegaver.

  I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

  – Nei takk. #metoo.

  Ditt beste juleminne?

  – Første date med mannen i mitt liv, romjula 1988.

  Og ditt verste?

  – Da jeg brakk de helt nye julegavetreskia mine da jeg var ca 10. Jeg fikk ikke lov til å hoppe med dem. Jeg hoppet og gikk deretter gråtende hjem med ett par ski i tre biter.

  Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

  At bransjen selv og politikerne fortsetter å ta vare på det unike og fruktbare, om enn ikke perfekte, økosystemet vi har rundt litteratur i Norge.