Hoem under treet

LUKE 15: NORLAS Andrine Pollen vil gjerne gi bort hele Hoems kvartett i gave i år.

Året som kommer blir spennende for Andrine Pollen og resten av Frankfurt 2019-teamet. Men før de kommer dit skal Pollen spise seg gjennom alle de tradisjonelle norske julerettene.


POLLEN OG NISSEN: Andrine Pollen pyntet med julelys.

Hvor tilbringer du jula i år?

– Julaften feirer vi hjemme, med besøk av en venninne og datteren. Så kommer broren min og storfamilien til brunsj 1. juledag – før vi drar til fjells til nyttår.

Det blir ikke jul uten … hva?

–Hjemmelaget sylte, som jeg har lært å lage av min supre stemor. Hun lager bare god mat.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Jeg har lett for å bli begeistret for det siste jeg har lest, dermed fortrenges mange gode leseminner…  Men å høre Lars Petter Sveens Fem stjerner som lydbok var uforglemmelig. Silje Breivik sugde meg inn i denne sterke romanen.

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Alle fortjener å høre Edvard Hoems lese sin egen kvartett Slåttekar i himmelen, Bror din på prærien, Land ingen har sett og Liv andre har levd. Jeg må svare det, selv om det er fire bøker.

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt?

– Lindy Andersen i Fontini ville være en perfekt julenisse, og hun har flere fine bøker som mange barn ville bli glade for.

Hva står på bordet på julaften?

– Vi drikker kakao foran peisen til frokost. Så blir det rakfisk til lunsj. På kvelden har vi konvertert fra ribbe til pinnekjøtt, men det blir nok medisterkaker og sosisser også – og Andreas Viestads ribbe litt senere i jula. Lutefisk må vi også ha.

Beste julegaven du noensinne har fått?

– Jeg fikk reise til New York med min vertsfamilie da jeg som 17-åring var utvekslingselev i Massachusetts. Jeg husker fremdeles mange av opplevelsene fra den gangen: Julekavalkade i Radio City Music Hall, stå på skøyter foran Rockefeller Center, hesteslede i Central Park og middag på Windows on the World i 107. etasje i World Trade Center. Men jeg har uendelig mange gode minner fra fine julegaver, så det er vanskelig å velge.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Jeg elsker selskaper, og å få være tilstede hos Grevinnen ville jo være aparte.

Ditt beste juleminne?

–Jeg tror det må være all den gode maten, og det er jo så deilig at den er der igjen, år etter år.

Og ditt verste?

– Det må være en gang i Frankrike hvor vi trodde vi hadde klart å fange et juletre (det var ellers utsolgt i hele landsbyen). Men så viste det seg at det var et dumpet juletre stenket med kattepiss.

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– Jeg håper flere tunge aktører vil se betydningen av å bli med som sponsorer til Frankfurt 2019. Dette er en enestående mulighet til å løfte og synliggjøre Norge og alt vi har å by på.