Oslo-jul med chili-kakao

LUKE 5: Siri Pettersens største leseopplevelse i 2017 var "Jomsviking" - men det er ikke den hun skal gi bort i gave.

Med suksessene Ravneringene-trilogien og Bobla er Siri Pettersen av mange regnet som Norges fantasydronning. Hun er nok også første forfatter som har mottatt nominasjon til Bokhandlerprisen for alle utgivelsene sine. Selv om hun opprinnelig er fra Finnsnes i Troms, blir det Oslo-jul på henne i år. Heldigvis i lag med Vinmonopol-mannen hennes, og hans «materie-tjukke» chili-kakao.

 

Hvor tilbringer du jula i år?

– Samboeren er Vinmonopol-mann, og jula er den travleste tida på året, med få fridager, så vi holder hos hjemme i Oslo.

Det blir ikke jul uten … hva?

– Kims mørk materie-tjukke chili-kakao, Harry Potter og kålrabistappe.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Jeg ble pirret av Jomsviking av Bjørn Andreas Bull-Hansen, og akkurat nå er jeg noen få kapitler inn. Jeg er virkelig vanvittig imponert! Hvis Maja Lunde er researchdronningen, så må denne karen være researchkongen. Det er nesten så jeg tror han levde på den tida. Solgt!

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– What happened av Hillary Clinton, fordi det skulle vi gjerne visst! Og Ravn, sakprosa for barn av Synnøve Borge og Lise Myhre, fordi jeg elsker ravner. Og Håndbok i krisemaksimering av Gunnar Tjomlid, til … vel, alle.

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Lars Mytting! Han er gjennomført bra, og ville skremt vettet av ungene med ville historier om hvordan han mista fingeren. Gjerne sammen med Levi Henriksen, for de gutta der, altså …

Hva står på bordet på julaften?

– Karamellpudding! Ja, og sikkert noe røkt pinnekjøtt eller noe.

Beste julegaven du noensinne har fått?

– Ei kråke – en puslete plysjleke som sikkert ikke kostet mer enn førti kroner på en bokhandel. Jeg elsker den, og etter 26 julaftener skjønner samboeren fortsatt ikke hvordan det kan være det beste han noensinne har gitt meg.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

– Hovmesteren, han har alt jeg trenger for å mekke Negroni.

Ditt beste juleminne?

– Den jula bestefar hadde blitt alvorlig syk, og jeg trodde var hans siste. Vi feiret nordafor sammen, akkurat som da jeg var barn. Jeg tok helt av med juletreet, har ikke vært pynta penere hverken før eller siden. Han er fremdeles skral, men har hatt mange julaftener siden det.

Og ditt verste?

– En av mange julaftener da jeg kranglet med bestefar om vitenskap versus religion. Jeg skulle prøve en slags gylden middelvei da, ikke sant, og foreslo at kanskje Adam og Eva hadde vært sjimpanser, men han ble ikke akkurat ekstatisk, for å si det sånn. Ja, også var en jul som bare ble borte i en tåke av Assassin’s Creed (på mobil!)

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– Regjeringsskifte? Nei, det har vel alle andre sagt allerede, så da vil jeg benytte anledningen til å ønske et strålende godt år til alle de norske litteraturagentene som har dukket opp de siste årene, og som har markert seg godt med å få norske bøker ut til nye lesere i andre land.

 

(Foto: Lars Myhre Holand / Gyldendal)