Cheerio til Hovmesteren

LUKE 3: Bokhandler Lene Waldeland har julefri for første gang på ti år – og den skal tilbringes med Hovmesteren.

Lene Waldeland arbeider til daglig på ARK Amfi Eikunda – midt i sentrum av «sørlandsbyen på Vestlandet», Egersund. For Waldeland blir denne julen spesiell, da hun for første gang på ti år har julefri.

Hvor tilbringer du jula i år?

Hjemme i Egersund. Første julaften på mine 10 år i bransjen at butikken har stengt og jeg har fri, så det blir en ny vri med hele tre døgns juleferie! Men regner med «Reisen til julestjernen» og «Tre nøtter til Askepott» sendes fortsatt, og kanskje rekker jeg endelig over alle juleheftene i år?

Det blir ikke jul uten … hva?

Ribbe, Berentsens julebrus, julehefter, Grevinnen og hovmesteren og Julenøtter på tv.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Å sette fingen på én leseopplevelse er jo nesten umulig. Gode leseopplevelser dukker jo opp stadig vekk heldigvis, og mange av de fineste kommer når man endelig får fortsette på en serie man har ventet lenge på. Så jeg har stortrivdes i selskap med både William Wisting, og Harry Hole i år, og så har jeg stiftet bekjentskap med nye karakterer jeg håper jeg får følge i flere bøker – som lille Lou i Maja Lundes Blå og Hans Olav Lahlums nye etterforsker Pernille i De fems tegn.
Men må jeg velge bare én bok er det En moderne familie av Helga Flatland som troner bittelitt over alle de andre.

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Det blir garantert mer enn tre bøker som blir gitt bort i år, men har lyst å trekke frem noen som ikke ligger i de største bunkene i butikkene og som får alt for lite oppmerksomhet, selv om det er de viktigste bøkene folk skal gi i gave, nemlig barne og ungdomsbøker.

  • Hjertet er en knyttneve – Ingrid Ovedie Volden. En varm og nær historie om vennskap, sykdom, kjærlighet, hemmeligheter og tegnspråk.
  • Killerinnstinkt av Thomas Enger. Spennende ungdomsroman om bygdedyret og ryktespredning. Kan man egentlig stole på sine nærmeste?
  • Jenta som ville redde bøkene av Klaus Hagerup og Lisa Aisato. De mest fantastiske illustrasjonene og en fortelling man blir varm om hjertet av. En vakker bok!

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Her sender jeg en åpen invitasjon til alle i forlagsbransjen som sitter på spennende vår-manus – håper dere har e-postadressen min J All I want for christmas …

Hva står på bordet på julaften?

Ribbe med sprø svor og alt som hører til.

Beste julegaven du noensinne har fått?

Her burde jeg jo svart en bok, men det er nok fortsatt CD-spilleren fra julen 1997 som sitter som brent fast. Det var stas!

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Svært fristende å si ja takk begge deler, men hadde jo vært moro å se om det gikk an å være i den stua uten å snuble i tigerskinnet – så Cherioo til Hovmesteren!

Ditt beste juleminne?

Barndommens juleferier som alltid føltes veldig lange, Julemorgen på tv og godteri i julestrømpen til frokost. Med litt flaks var det hvit jul på toppen.

Og ditt verste?

Den juleferien da jeg skulle ha konteeksamen i makroøkonomi 4.januar kommer høyt opp på denne listen …

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Håper at papirboka fortsatt er folkets favoritt i 2018, at vi fortsetter med fastpris og at alle tar en ekstra handletur i den fysiske bokhandelen og spør oss om boktips. Det er derfor vi er her, og vi har lyst å bli! God jul og godt nytt bok-år!