Presley gjennom hele desember

LUKE 2: For Merete Lie blir det ikke jul uten pepperkaker og Elvis Presleys julesanger gjennom hele desember.

Daglig leder ved Litteraturhuset i Fredrikstad, Merete Lie, skal naturlig nok feire jul i nettopp Fredrikstad. Her blir det forhåpentligvis besøk fra hele storfamilien, noe Lie har jobbet for å få til siden august. Under treet kommer bøkene til Tore Renberg og Henry Marsh til å ligge – men under hennes venners juletrær vil nok brorens bok befinne seg denne julen.

Hvor tilbringer du jula i år?

I år feirer jeg julen hjemme i Fredrikstad. Jeg starter tidlig hvert år, gjerne i august, med å bearbeide storfamilien i håp om at flest mulig samles hjemme hos oss.

Det blir ikke jul uten … hva?

Oslo domkirkes konsert ”Klinge skal et jubelkor”. Og mengder av pepperkaker laget på mammas oppskrift. Og selvfølgelig julesangene med Elvis Presley gjennom hele desember.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Vanskelig å velge, men Carl Frode Tillers Begynnelser er glitrende god.

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Jeg vil gi bort Texas-trilogien til Tore Renberg og Gjør ingen skade av den britiske hjernekirurgen Henry Marsh. Og så vil min bror Einar Lie, mene at Faktisk talt. Statistikkens historie i Norge igjen er blitt så aktuell at den må inn på gavelisten. Så alle mine venner med en særlig interesse for statistikkhistorie risikerer å få denne til jul.

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Edvard Hoem. Han slipper å kle seg ut.

Hva står på bordet på julaften?

Der står det kalkun, medisterkaker og karamellpudding. Og julebrus.

Beste julegaven du noensinne har fått?

Jeg tror danseskøytene med pels som jeg fikk i første klasse kommer øverst på listen.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

Hovmesteren. Jeg har grundig høydeskrekk, så jeg ville ligget på bunn av julenissens slede og vært redd hele veien rundt med gaver. Og sikkert blitt veldig kald.

Ditt beste juleminne?

Jeg har bare gode minner fra julen. Er veldig glad i denne høytiden og har luket ut eventuelle dårlige minner og slettet dem for godt.

Og ditt verste?

Det var det ja. Jeg har jo bare gode juleminner. Men som liten var den timen mellom middag og gaveåpning en prøvelse. Pappa ryddet av middagsbordet og tok seg en middagslur mens mamma vasket opp. Dette ble en lang time å vente.

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Gode sak- og skjønnlitterære bøker for ungdom og en riktig god filmatisering av Elena Ferrantes Napoli-kvartett til meg og alle andre Ferrante-entusiaster..