Nordisk råds litteraturpris

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS: Linn Ullmann er blant de nominerte til kveldens prisutdeling (foto: Kristin Svanæs-Soot)

Hva er Nordens beste skjønnlitterære verk akkurat nå? Det får vi vite i kveld.

Klokken 19 i kveld blir den høythengende Nordisk råds litteraturpris delt ut på Musikhuset i Helsingfors i kveld, sammen med kulturpriser innen film, musikk og miljø. Utdelingen sendes direkte på NRK2 i kveld klokken 19 og det er poet Jenni Haukio som vil dele ut prisen.

Det er i alt 14 nominerte, med alle nordiske land og språkområder representert. Temaene som preger årets nominasjonsliste er kjærlighet, makt og utenforskap.

Norske nominerte

Fra Norge er Linn Ullmann og Inghill Johansen nominert for sine romaner Jente, 1983 og Dette er G. Begge romanene er utgitt av forlaget Oktober. Tromsø-bosatte Mary Ailonieida Sombán Mari er nominert i klassen for det samiske språkområdet. Hennes diktsamling Beaivváš mánát er utgitt på Mondo Books.

Sistnevnte ble ble kåret Årets vakreste i kategorien Artist’s Books av Grafill. Maren Dahls Keller har anmeldt Jente, 1983 og Kristin Hartvedt har anmeldt Dette er G for BOK365. 

Nordisk kulturfellesskap

Nordisk råds litteraturpris har blitt utdelt siden 1962 og gis til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske språkene. Juryen forstår et skjønnlitterært verk i denne sammenhengen som både poesi, prosa og drama som oppfyller høye litterære og kunstneriske krav.

Formålet med prisen er i følge Nordisk samarbeids nettsider å øke interessen for det nordiske kulturfellesskapet, og å anerkjenne enestående kunstneriske innsatser. Prisene skal bidra til å synliggjøre og markere det nordiske samarbeidet.

Se alle nominerte her