Michelin-stjernekokk vil lære nordmenn å lage japansk mat

Trioen bak «OMAKASE Japansk gourmet på 1-2-3» er hovedpersonen selv, Vladimir Pak (i midten), forfatter Gunnar Garfors (til venstre) og fotograf Haakon Hoseth (til høyre). Foto: Mette S. Fjeldheim

Men "Omakase. Gourmet på 1-2-3" er mer enn en kokebok. Boka er også blitt en reise i Vladimir Paks bakgrunn, med historier om kultur og mennesker som flytter på seg.

Han er koreaner, oppvokst i Turkmenistan og kåret verdens beste sushikokk. Ikke nok med det; Vladimir Pak har også sikret seg en Michelin-stjerne for sin japanske matlaging – i Norge. Nå kommer hans første kokebok.

– Jeg ønsker å senke terskelen for å få nordmenn til å lage mer japansk mat, sier mesterkokken selv.  Pak brenner for det japanske kjøkken og mener det er blant verdens sunneste og beste kjøkken.

– Å tilberede japanske mat handler først og fremst om å beholde smaken av hovedingrediensene, sier Vladimir Pak.

Vi møter Vladimir under en prerelansering av boka hos kjøkkenleverandøren Siematic

Fra risbonde til Michelin-stjerne

VM-vinneren i sushi og Michelin-stjernekokken vokste opp i enkle kår i Turkmenistan med fattige risbønder til foreldre. Der lærte han alt om ris fra bunnen av.

– Å være risbonde er kanskje det tøffeste yrket man kan ha. Man står hele dagen med bøyd rygg, med føttene i kaldt vann, og betalingen er elendig, skyter bokens forfatter, Gunnar Garfors inn. Det er han som har ført Paks historie i penn.

Paks liv har vært en reise. Han er koreaner, født i Turkmenistan, flyttet til Moskva som 20-åring, hvor han fikk seg jobb på restaurant og etterhvert lærte seg å lage sushi. Dernest gikk turen til Litauen, før han til slutt endte opp i Norge. Det var her han startet restauranten «Omakase by Vladimir Pak», som han fikk en Michelin-stjerne for i 2020.

Omakase betyr at kokken bestemmer eller at det er kokkens valg som setter menyen. På en Omakaserestaurant får gjestene derfor servert en meny gjestene ikke kjenner til.

En honnør til norske kvalitetsprodukter

I forbindelse med arbeidet bak denne boka har forfatter Gunnar Garfors og fotograf Haakon Hoseth har fulgt sushimesteren Vladimir Pak på en reise rundt i Norge på jakt etter de beste produktene han bare kan finne.

– Kokeboka er også en honnør til norske kvalitetsprodukter, sier Pak selv, som understeker viktigheten av å ha kontroll på råvarene. Derfor er det også viktig å snakke med lokalprodusenter, mener han.

Det handler om omakase. – Det er ikke nok å være kokk. Du må også kunne historien om hva du serverer.

 

Omakase-menyen som ble servert under en prelansering av boka, besto blant annet av en laksesashimi i jalapeño-saus og østers med ponzu saus

Enkle oppskrifter for norske hjem

Som på sin restaurant Omakasa by Vladimir Pak tar også oppskriftene i kokeboken inn råvarer som ikke nødvendigvis er like enkle å få tak i i Japan. Slik er Pak også med på å påvirke det japanske kjøkken – og kanskje nordmenns forhold til japansk mat.

«Omakase. Japansk gourmet på 1-2-3» er utgitt av Spartacus forlag

For tanken bak boka er at nå skal også vi kunne kokkelere på ekte japansk vis – på hjemmebane.

Oppskriftene er satt opp pedagogisk og trinnvis. Også bildene er tatt med dette for øye. Flere rav oppskiftene blir nemlig vist trinnvis også gjennom bilder.

Men boka som helhet er en reise i utvalgte norske råvarer og produkter – og Vladimir Paks liv.