Nordisk råd-pris til Dåsnes

Nora Dåsnes (Foto: Agnete Brun)

Nora Dåsnes får Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur.

– Tusen takk til Lisa, Mari og alle på Aschehoug forlag. Takk til venner og familie, og takk til kjæresten min, som reddet denne boken, da jeg holdt på å slette den fra ipaden min, sa Dåsnes fra scenen i Helsinki.

Dåsnes får prisen for et sterkt, troverdig og nyansert verk om hvordan terrorangrepet 22. juli 2011 rammet hele det norske samfunnet, ikke bare dem som sto midt i dramaet, heter det i juryens vurdering av boken.

Ubesvart anrop handler om å finne trygghet etter terrorangrep. Etter slike hendelser er det lett å isolere seg som samfunn, men vi finner ikke trygghet i ensomhet og mistenkeliggjøring, men ved å møtes og snakke sammen.

Takket Nordens bibliotekarer

Prisen ble delt ut av Sophia Jansson i Helsingfors i forbindelse med Nordisk Råds møte i den finske hovedstaden. Jansson er niesen til forfatter Tove Jansson, kjent for å ha skapt historiene om Mummitrollet. Hun er også styreleder i selskapet som forvalter Mummi-rettighetene.

Dåsnes hyllet også bibliotekenes rolle i dagens urolige verden i sin takketale:

– Når verden er som hardest, er det vel så viktig å ha et bibliotek å gå til. Takk til alle Nordens bibliotekarer.

Klar med tredje utgivelse

Nora Dåsnes (f. 1995) er illustratør og animatør utdannet ved Kingston University, London. Hun debuterte som forfatter og illustratør med den kritikerroste grafiske romanen Ti kniver i hjertet våren 2020. Året etter kom den kritikerroste og prisvinnende grafiske romanen Ubesvart anrop, som ble tildelt Kulturdepartementets pris for beste tegneserie, Aschehougs barnebokpris og Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris.

Dåsnes illustrerer også småbarnsserien Vesle vil også av forfatter Hannah Mileman. Denne høsten er hun aktuell med sin tredje utgivelse for barn, La skogen leve!.

Delt ut siden 2013

Prisen, som er på 300.000 danske kroner (drøyt 410.000 norske kroner), går til et skjønnlitterært verk for barn- og unge, som er skrevet på et av de nordiske språkene.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut første gang i 2013, og her er målet å løfte fram og synliggjøre god barne- og ungdomslitteratur fra de nordiske landene.