– Har gjenoppdaget gleden ved å lese

KURERER GRUFF: Bare kaffen er bedre på hjemmekontoret, fastslår, Gine Jonassen.

UKAS BOKFJES: Noe godt fører nedstengningen med seg for Gine Jonassen – selv om hun sårt savner folk.

Denne uka har Linn Strømsborg i Flamme sendt Bokfjes-stafettpinnen videre til Gine Jonassen, salgs- og markedssjef i det offensivt satsende sakprosaforlaget Res Publica.

Hva jobber du mest med akkurat nå?

– Nå jobber vi for fullt med å planlegge lansering av vårens utgivelser: akkurat nå er det Jørgen Watne Frydnes bok Ingen mann er en øy som er på vei inn til lager. Jørgen er daglig leder på Utøya. I boken forteller han historien om gjenoppbyggingen av øya etter terroren. På tampen av april venter vi En ny økonomi til lager, og med det blir stjerneøkonomen Mariana Mazzucato endelig tilgjengelig i norsk språkdrakt. Jeg gleder meg som en unge til å jobbe med denne boka!

Bokbrøken: Hvordan er dine lesevaner – hvor stor andel av boklesingen er forbundet med jobb og hvor mye er ren fornøyelse?

– Leselista preges alltid av forlagets titler, heldigvis er det en fornøyelse. Når jeg ikke leser forlagets utgivelser, leser jeg helst aktuell sakprosa fra andre forlag og nøye utvalgte romaner.

– Trekk frem en i bokbransjen du virkelig verdsetter?

– I perioden med stengte butikker har det vært overraskende enkelt å kjøpe bøker. «Klikk & hent», «Vipps og hent», «Take-out»: det er en imponerende kreativitet som har gjort det mulig å handle bøker i denne perioden. Og evnen enkelte bokhandlere har til å formidle bøkene i sosiale medier har virkelig inspirert meg. Flere spennende aktører å følge med på her, men spesielt inspirert blir jeg av den lokale bokhandelen på St. Hanshaugen. Med troverdighet og engasjement formidles klassikere så vel som aktuelle nyheter: anbefaler alle som vil ha boktips og anbefalinger i feeden å følge @permagnussenbokhandel på Instagram.

Hvis du skulle løfte frem en virkelig god bok du har lest det siste året – hvilken velger du (og hvorfor)?

– Det er umulig å velge en! Må få nevne to:

Patrick Radden Keefes Si ingenting. Utrolig fascinerende å lese seg opp på ‘The Troubles’, konflikten mellom IRA og de britiske myndighetene – en krigstilstand som varte i over tre tiår. Sprøtt å tenke på at dette har utspilt seg i vår nære historie. Virkeligheten overgår som vanlig fantasien og boka anbefales varmt.

Herrene sendte oss hit av Elin Anna Labba er historien om tvangsflyttingen av samene. Det er vondt å lese historien om hvordan samene blir tvangsflyttet sørover, mens reinen fortsetter å trekke nordover. Labba forteller historien gjennom en vev av intervjuer, bilder, brev og joiker og resultatet er så fint. Glad for at denne boka finnes.

Hva gleder du deg mest til å gjøre når pandemien endelig slipper taket?

– Å få være sammen med folk uten å tenke på avstand og antall. Arrangementer med gjester, kino med folk i salen, konserter med publikum. Å sitte på kafe med kjæresten og bare se på folk. Fester! Folk samlet i alle mulige sammenhenger, DET gleder jeg meg til!

Hva ville du helst blitt spurt om? (Og hva ville du svart)

– Er det noe positivt som følge av at Oslo har vært nedstengt over lang tid? Det er nemlig det. For jeg har fått mer tid til å lese. Og jeg har på en måte gjenoppdaget gleden ved å lese, sånn som jeg leste før det ble en viktig del av jobben min. Kanskje fordi jeg mer enn noen gang setter jeg pris på å lese meg bort.

– Jeg sender stafettpinnen videre til Signe Prøis i forlaget Camino. Ser frem til å lese den ferske utgivelsen fra forlaget: Selva Almadas Døde jenter. Jeg synes det er tøft av forlaget å oversette en dokumentarisk fortelling om fenomenet kvinnedrap og på den måten gjøre stoff om dette viktige temaet tilgjengelig for et norske lesere.