Glassnøkkelen til Gard Sveen

Er første debutant som tildeles både Rivertonprisen og Glassnøkkelen siden Jo Nesbø i 1998.

Gard Sveen ble i dag tildelt Nordens gjeveste krim-pris, Glassnøkkelen, av Skandinavisk kriminalselskap.


Sveen er den første debutanten som tildeles både Rivertonprisen og Glassnøkkelen siden Jo Nesbø fikk prisene for Flaggermusmannen i 1998.

 

Fra Mankell til Adler-Olsen

Glassnøkkelen er Nordens mest prestisjetunge krim-pris, oppkalt etter Dashiell Hammetts romanklassiker. Henning Mankell var første prismottaker i 1992 og er deretter blitt fulgt av gode nordiske forfatternavn som Karin Fossum, Stieg Larsson, Johan Theorin, Jussi Adler-Olsen, Peter Høeg og Leif GW Persson. Årets prisvinner trekker selv frem de to sistnevnte blant sine absolutte favoritter.

Les også: Riverton-vinnerens krimfavoritter

Til daglig jobber Gard Sveen er statsviter og jobber til daglig som seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.

 

Nøkkel til utenlands-suksess

Med Gard Sveens ferske Glassnøkkel, vinner Norge prisen to strake år for første gang på 2000-tallet. I fjor fikk Jørn Lier Horst prisen for Jakthundene.

Han er en av dem som kan bekrefte prisens verdi, og mener den bokstavelig talt har vært nøkkelen til utenlandssuksess: – Det har definitivt vært godt å ha med seg Glassnøkkelen i salgsprosessen. Da surfer du på sett og vis på toppen av den nordiske krimbølgen der ute, sier Jørn Lier Horst til BOK365.

Les også: Glassnøkkel til suksess

Den siste pilegrimen er på vei ut i verden: Boken er også solgt til Ullstein Buchverlage i Tyskland, Forlaget Klim i Danmark og Premedia Group i Slovakia. Her hjemme er den trykket i totalt 36 000 eksemplarer siden utgivelsen i 2013.

 

Virkelige hendelser

Gard Sveen har skrevet Den siste pilegrimen inspirert av virkelige historiske hendelser: 27. juni 1945 ble motstandsmannen Kai Holst funnet død i en trappeoppgang i Stockholm. Omstendighetene rundt dødsfallet er fortsatt et mysterium.

Sveens politietterforsker Tommy Bergmann forsøker å finne en sammenheng mellom et drap sommeren 2003 og et skjelettfunn fra 2.verdenskrig. Innbakt i en innholdsrik thriller berører Sveen flere ulike temaer, blant annet en lite belyst del av norsk krigshistorie: likvideringer.

Les også: Riverton til Gard Sveen

 

Formidabel uttelling

Sveen-suksessen betyr også at forlaget Vigmostad & Bjørke har hatt en formidabel uttelling på sin ferskere satsing på norsk spenningslitteratur. Foruten krimdronning Anne Holt, har Vigmostad & Bjørke og det innfusjonerte Piratforlaget tidligere vært mest profilert med omfattende svenskehandel: Jan Guillou, Liza Marklund og Jonas Jonasson (Hundreåringen) er alle å finne blant forlagets forfattere.

Nå er det kommet verdifulle norske skudd på stammen: I fjor hadde forlaget krim-Norges største «snakkis» på sin liste med Samuel Bjørk (pseudonym for Frode Sander Øien) og hans Det henger en engel alene i skogen. Et forlag i Storbritannia har kjøpt verdensrettighetene til den engelske utgaven, og boken skal utgis på alle de store verdensspråkene. Øien anslo tidligere i år å ha fått ca. 7 mill. kr i forskudd utenom Norge – med 3,6 mill. kr som det største enkeltforskuddet, for en tre bøkers avtale.

Les også: Mitt navn er Bjørk, Samuel Bjørk

I tillegg har bergensforfatteren Monika Yndestad markert seg i krim-landskapet til V&B. Og nå har altså debutant Gard Sveen hentet hjem de to gjeveste nordiske prisene en norsk krim- og spenningsforfatter kan få.

 

(Foto: Victoria Jelsø Spanthus)