Riverton til Gard Sveen

Rivertonprisen 2013 gikk i dag til Gard Sveen for romanen "Den siste pilegrimen".

Gard Sveen vant i dag Rivertonprisen for beste krimroman med boken Den siste pilegrimen.

 

 – Juryen har enstemmig kommet fram til vinneren, sier jurylederen. 

– Tusen takk til Rivertonjuryen, sier Gard Sveen under utdelingen på Litteraturhuset. – Som debutant er det en stor fjær i hatten å bli tildelt en slik pris.

Debutant Gard Sveen er tildelt Den gyldne revolver av Rivertonklubben for beste krimroman i 2013. Gard Sveen har skrevet Den siste pilegrimen inspirert av virkelige historiske hendelser: 27. juni 1945 ble motstandsmannen Kai Holst funnet død i en trappeoppgang i Stockholm. Omstendighetene rundt dødsfallet er fortsatt et mysterium.

Gard Sveen er første debutant som har vunnet prisen siden Jo Nesbø vant for Flaggermusmannen i 1997.

 

Sterke dilemmaer og umulige valg

Juryens begrunnelse: «Gard Sveen presenterer i denne debuten den spesielle, kontroversielle og samtidig dyktige politietterforskeren Tommy Bergmann som prøver å finne en sammenheng mellom et drap sommeren 2003 og et skjelettfunn fra 2.verdenskrig. Den spennende og svært innholdsrike handlingen berører flere ulike temaer, blant annet en lite belyst del av norsk krigshistorie, nemlig likvideringer. I tillegg til selve krigshistorien mestrer forfatteren å beskrive nære mellommenneskelige relasjoner. Han tegner troverdige portretter av karakterer i store vanskeligheter, med sterke dilemmaer og nærmest umulige valg. Han har dessuten valgt å la sin politietterforsker skille seg vesentlig ut ved å ha karaktertrekk det er vanskelig å forstå, uten at vi tar avstand fra ham, men tvert imot ser fram til å bli bedre kjent med ham.»  

 

Sveen

 

Starten på en krimserie

Den siste pilegrimen er starten på en ny krimserie med politimannen Tommy Bergmann i hovedrollen. «Hjemmehjelpen ser at noe er galt da hun ankommer villaen i Holmenkollen. Porten er åpen. Hunden bjeffer ikke. Carl Oscar Krogh svarer ikke. Jakten på Carl Oscar Kroghs morder blir et kappløp med tiden. I en labyrint av myter og løgn ledes Tommy Bergmann tilbake til en krig der sporene snart er visket ut, til en tid da sannheten var det første offeret, kjærligheten en slagmark og overlevelse den eneste æren.»

 

Gyllen revolver

Rivertonprisen – «Den gyldne revolver» – deles ut hvert år av Rivertonklubben, og skal gå til forfatteren av årets beste norske kriminallitterære arbeid enten det gjelder en roman, novellesamling, skuespill, originalmanus for spillefilm, fjernsynsdrama, eller radioteater.

Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforeningen og De norske Bokklubbene. Prisen og klubben er oppkalt etter forfatteren Stein Riverton, som var Sven Elvestads psevdonym som krimforfatter.

Nils Nordberg skriver om Rivertonklubbens historie at klubben startet som en idé hos Bjørn Carling, som ble fulgt opp av Sigurd B. Hennum. Disse to etablerte klubben våren 1972 sammen med Gerd Nyqvist, Tor Edvin Dahl og Nordberg.

 

Geografisk slagside

– Vi hadde 44 titler til vurdering, fra 14 forlag, kunne Riverton-leder Hans H. Skei fortelle. Det var en nedgang fra de 51 året før. Skei mente man ikke skulle legge for mye i det, men ville gjerne dvele litt ved geografien:

– Det blir mye krim fra Oslo og sørover langs begge sider av Oslofjorden. Det var ingen krimbøker fra Nord-Norge i 2013 – vi vet at vi har det i år – og Trondheim er ikke hva det en gang var, for å si det slik.

 

Disse fem var nominert til Rivertonprisen 2013:

Roar Sørensen: Smertens Aveny (Commentum)

Gard Sveen: Den siste pilegrimen (Vigmostad & Bjørke)

Jo Nesbø: Politi (Aschehoug)

Sidsel Dalen: 21 dager (Aschehoug)

Nicolaj Frobenius: Mørke grener (Gyldendal)

 

 

 (Foto: Charlotte Hveem / Krimfestivalen)