Glassnøkkel til suksess

I fjor ble Jørn Lier Horst tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske krim. Det er blitt lagt merke til ute i verden: Nå er bøkene hans solgt til 16 land.

– På utenlandsreisene mine møter jeg både en begeistring og en fascinasjon for nordic noir. Det er et større fenomen ute i verden enn jeg trodde. Mange lesere er fascinert av det nordiske tungsinnet, forteller Jørn Lier Horst.

Nå må han stadig oftere pakke kofferten for å reise ut og møte sine nye lesere. I løpet av det siste halvåret har forlag i sju nye land kjøpt rettighetene til bøkene hans: Finland, Makedonia, Polen, Slovakia, Tsjekkia, Japan og Frankrike. I sistnevnte land er det anerkjente Gallimard som blir utgiver-forlag. Fra før utgis bøkene om William Wisting i Danmark, Storbritannia, Canada, USA, Island, Nederland, Sverige, Thailand og Tyskland.

 

– Surfer på bølgen

Tidligere i år deltok Jørn Lier Horst på litteraturfestivalen i Jaipur i India, der de hadde et særlig fokus på nordisk krim. Festivalen hadde mer enn 200 000 besøkende og over 30 internasjonale TV-kanaler dekket arrangementet. Han var med på innstiftingen av Crime Writer Association of South Asia som skal arrangere krimfestival i New Dehli i september, hvor Lier Horst også skal være jurymedlem i en krimnovellekonkurranse.

Jørn Lier Horst er en av Skandinavias bestselgende forfattere, og har utgitt ni kriminalromaner med politimannen William Wisting i hovedrollen. Han mottok Bokhandlerprisen i 2011 for Vinterstengt, og i 2012 ble han tildelt Rivertonprisen for krimromanen Jakthundene, i 2013 mottok han Glassnøkkelen for beste skandinaviske krim. Den siste prisen har bokstavelig tatt vært nøkkelen til utenlandssuksessen:

– Det har definitivt vært godt å ha med seg Glassnøkkelen i salgsprosessen. Da surfer du på sett og vis på toppen av den nordiske krimbølgen der ute, sier Jørn Lier Horst.

 

Foto: Jørn Lier Horst fanges inn av kameralinsene under Litteraturfestivalen i Jaipur i India.