Krimjournalist i gapestokk

I Monika Yndestads andre bok om journalisten Alice Bratt får hovedpersonen selv føle pressens nådeløshet på kroppen.

Tidligere krimjournalist Monika Nordland Yndestads fiktive krimjournalist Alice Bratt havner selv i medias søkelys i romanen Gapestokk, som lansertes for fullt hus og rungende applaus i Bergen i går kveld. 

 

monikamfl
Lansering: En stolt og glad forfatter med fersk bok i hånden

– Har vi lest årets beste krim allerede? Spørsmålet ble stilt av en av de tilstedeværende bloggerne da Monika Nordland Yndestad lanserte sin «vanskelige andrebok» i Bergen i går kveld. Forfatteren som krimdebuterte med den prisvinnende romanen Jentene fra balletten i 2012, har allerede fått mye skryt for sin nye, og det var en glad og lettet eks-journalist som fortalte om boken og signerte til bunken var tom i går.

Hovedpersonen ble bokbadet av venn og kollega Fredrik Schmidt Fotland og virket nesten brydd over oppmerksomheten, men var selvsagt lykkelig over positive tilbakemeldinger. Og Yndestad vet hva hun snakker om når hun beskriver en krimjournalists liv og arbeid. 14 år som krimreporter i Bergensavisen (BA) gjør at hun kjenner miljøet hun beskriver til bunns. Og alle i miljøet kommer ikke like bra ut av det i bøkene hennes. Politiet får sitt, pressen også. Og det idylliske hjemstedet Os er visst ikke like idyllisk bak fasaden. I den første boken hennes er mannen bak en serie overgrep nestleder på lensmannskontoret i kommunen, og flere av personene i begge bøkene kan minne veldig om personer fra virkelighetens Os og Bergen.

– Det er ikke noe problem, sier Yndestad. – Han som faktisk er nestleder på lensmannskontoret i Os kjøpte boken han. Og hvis noen skulle være i tvil, så er jeg veldig glad i BA.

BA er Bergens Tidendes «lillebror» i Bergen, og Yndestads helt Alice Bratt jobber altså der, akkurat som Monika Nordland Yndestad gjorde selv. Og miljøet i en nyhetsjagende nummer 2-avis er nådeløst beskrevet. Bøkene til Yndestad har derfor også fått stempelet «samfunnskritiske», og det lever en gammel journalist godt med. Men denne gangen får også hennes egen avis virkelig passet påskrevet. Når Alice Bratt havner i trøbbel blir hun nådeløst hengt ut også av sine egne. Hun havner selv på førstesidene – i gapestokken.

 

På kornet

Flere gamle journalistkolleger var til stede under lanseringen i går. Det var også tidligere kilder fra diverse institusjoner, og flere kan helt sikkert kjenne seg igjen i Yndestads bøker. Dagens BA-redaktør, Anders Nyland, sier at livet i avisen er tatt på kornet, og den tidligere desksjefen Ragnar Kolstad nikker bifallende. I boken er han lett gjenkjennelig som personen «Deskeldste», mannen som styrer desken og forklarer østlendinger og andre utenforstående at i Bergen fins det bare tre ord med A-endelser: Hansa, cola og sofa. – Men bruk heller divan, som han sier.

monikaanders
På kornet: BA-redaktør Anders Nyland går god for Yndestads skildring av livet i avisen

Monika Yndestad har skrevet flere reportasjebøker tidligere, og skriver også serieromaner. Men nå er det Alice og gapestokken det handler om. Lanseringsturné og mer bokbading venter. Og selvfølgelig blir det flere bøker om Alice Bratt, hun er i gang med skrivingen for lengst. Men hva den neste skal handle om og når den kommer vil hun ikke si noe om.

– Jeg kan bekrefte at jeg er i gang, men vil ikke si mer enn at i neste bok skal Alice få bryne seg på en sak jeg selv jobbet lenge med, uten å komme til bunns, sier Monika Nordland Yndestad.

Men det er langt frem, og vi får tro Alice klarer det Monika ikke gjorde. Nå venter forfatteren spent på flere reaksjoner på Gapestokk. Antagelig har hun lite å frykte.