Mitt navn er Bjørk, Samuel Bjørk

Han kaller seg Samuel Bjørk, men hva er hans virkelige navn? (Foto: Ahlander Agency).

Han hadde 11 kroner på kontoen, nå mottar han millionforskudd. Men Bret Easton Ellis fikk ham nesten til å slutte å skrive. Møt mannen bak Samuel Bjørk.

–Vennene mine er sjeleglade for at Samuel Bjørk endelig har stått fram. Nå slipper de å være redde for å forsnakke seg, forteller Frode Sander Øien. Norges hemmelige krimforfatter Samuel Bjørk har hatt et smått utrolig gjennombrudd. Hvem som har stått bak Det henger en engel alene i skogen har lenge vært en gåte. Inntil i forrige uke.

Da sparket Frode Sander Øien seg vei ut av skapet. Bjørk viste seg å være 44 år gammel forfatter og musiker som nylig har flyttet til Oslo fra Trondheim.  Han er krimdebutant, men har tidligere utgitt to romaner – debuten Fantastiske Pepsi Love (Cappelen Damm 2001), som også ble dramatisert på Trøndelag Teater, og Speed til frokost (Cappelen Damm 2009).

 

Millionforskudd

Et forlag i Storbritannia har kjøpt verdensrettighetene til den engelske utgaven, og boken skal utgis på alle de store verdensspråkene. Økonomisk vil Frode Sander Øien ikke lide noen nød: Han anslår å ha fått ca. 7 mill. kr i forskudd så langt, utenom Norge. Det største enkeltforskuddet er på 3,6 mill. kr for en treboksavtale.

Hvordan oppleves det å ha blitt en internasjonal eksportvare?

– Bare fint. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være en representant for Norge i utlandet, men nå er jeg det, og det føles rart, men jeg er veldig glad for det. Jeg er litt stolt faktisk.

 

Engel SamuelB

Mannen bak boken og mannen bak Bjørk: Frode Sander Øien.

 

 

Drap og motiv først

Når ble paret Holger Munch og Mia Kruger født i hodet ditt? 

– Holger og Mia ble født ved en tilfeldighet. Jeg har aldri skrevet krim, mitt arbeid har alltid vært sjangerløst skjønnlitterært, men det ble utlyst en krimkonkurranse med premie på 500 000 kroner, og jeg hadde 11 kroner på min konto, så jeg tenkte: hvorfor ikke prøve? Jeg sa til meg selv at hvis det ikke funker, eller du ikke forelsker deg i prosjektet, så dropper du det bare. Jeg tenkte i noen timer på hva som hadde skjedd og hvorfor. Drapspersonen og motivet og de sosiale omstendighetene kom først. Så kom Mia og Holger etterpå. Nå finnes de for meg, som om de er virkelige, akkurat som andre karakterer som kom til meg og ikke ville dra, som supermodellen Annika i Fantastiske Pepsi Love, og Nikolai i Speed Til Frokost.

 

Nær exit med Ellis

Han syntes lenge det var behagelig å kunne leve sitt hemmelige liv, at Det henger en engel … kunne få leve sitt eget liv, uten at tidligere bokutgivelser skulle bli blandet inn i dette. Men han forsto etter hvert at denne mer diskrete tilstanden var et liv på lånt tid. De utenlandske forlagene forlangte et navn og et ansikt på Samuel Bjørk:

– Alle ville det, uansett land, og det var en forutsetning for å få utgivelsene. Jeg var så heldig i fjor å møte Astri Von Arbin Ahlander, min svenske agent, som jeg ble veldig glad i på et personlig plan. Jeg sa nei til andre utenlandske agenter som jeg fikk tilbud fra, fordi de ville endre på forutsetningene for karakterene mine. Jeg er født misantrop, og var også skeptisk til Astris motiver til å begynne med, men etter et par mailer var jeg overbevist. Har aldri møtt en agent som har sånn kjærlighet til litteratur, føler meg rett og slett ekstremt heldig.

Har du noen egne forfatter-forbilder?

– Jeg har aldri vært opptatt av forfatterskap, men jeg har en del bøker som helt klart har vært viktige for meg, akkurat som plater eller filmer, det kommer helt an på hvor gammel du er eller hvor du er livet. Første boken som forandret meg, som mange andre, var Ingvar Ambjørnsens Hvite Niggere, skulle gjerne møtt ham og sagt takk. Andre bøker som har fått meg til å få lyst til å fortsette å skrive var Donna Tarrts Den Hemmelige Historien, John Fowles Magikeren, og cyberpunkerne Jeff Noons Vurt og William Gibsons Mona Lisa Overdrive. Personlig syns jeg Bret Easton Ellis er en av de viktigste forfatterne i vår samtid. Etter å ha lest Rules of Attraction og American Psycho tenkte jeg faktisk på å slutte å skrive, for bedre enn det blir det ikke.

 

 

En lettelse for vennene

Frode Sander Øien forteller at navnet Samuel Björk var tilfeldig valgt – i hvert fall nesten:

– Eh, noe må man jo hete, he he. For å være helt ærlig hadde jeg aldri trodd jeg ble nødt til å avsløre dette, så det var aldri hyper gjennomtenkt, men jeg har alltid vært glad i estetikken i navn og syns dette var fint.

Har det også vært en hemmelighet for familien og dine nærmeste venner? Eventuelt vært vanskelig for dem å holde på hemmeligheten?

– Nei det har det ikke vært. En hemmelighet for mine nærmeste, altså, og ja det har vært vanskelig for dem å holde på det. Jeg har en liten gruppe mennesker rundt meg som jeg trenger og har jeg har delt det med dem. Jeg tror nå at det har vært en lettelse for dem at hemmeligheten ble avslørt. En av mine beste venner, Gunnar Øra Jr, en legendarisk Trondheims DJ, sendte meg i sted en melding om at «puh, takk, er glad for at du gikk ut offentlig, jeg har vært så redd for å avsløre deg.»

 

Legeassistert forfatterinnspurt

Noen kjenner ham også fra bandet Sanderfinger, som gjorde en viss suksess på tampen av nittitallet, og spiller i dag i bandet I Love Wynona. Hvordan skal det gå med musikeren Øien, nå som forfattere-millionene triller inn? Nå kan jo skrivingen alene skaffe ham et levebrød, og vel så det?

– Ja, jeg er glad for å si at jeg endelig lever av å være forfatter. Jeg skal holde en dobbeltkonsert i høst med Sanderfinger og I Love Wynona, ellers gleder jeg meg til å lukke verden ute og se hvordan Holger og Mia har det. Ikke så bra tror jeg, så jeg gruer meg litt til det. Det henger en engel alene i skogen ble skrevet på cirka fire måneder, hvor omlag fire timer av dem var søvn. Jeg besvimte litt et par ganger der, men legen min Aaste er en venn av meg, så det gikk heldigvis fint. Jeg vet ikke hvordan andre forfattere gjør det, og jeg burde sikkert være flinkere, men jeg vet ikke jeg, hvis det ikke kjennes på kroppen for meg, hvordan skal leseren få noe ut av det?

 

(Foto: Ahlander Agency)