Landets minste bibliotek?

Om du ikke rekker fergen fra Fedje så gjør ikke det så mye. Du kan låne bøker i biblioteket i venteskuret på kaien mens du venter på neste.

Fedje folkebibliotek gar fått en ny filial. Den ligger på fergekaien på øya i Nordhordland. Og biblioteksjefen er overeldet over responsen.

 

Bibliotekfilialen åpnet i forrige uke og ca ti prosent av kommunens befolkning var til stede ved begivenheten, som er kommet i stand som et resultat av Hordaland fylkeskomunes «Liv & Lyst»-prosjekt. Fedje kommune er med på prosjektet og hele øya er, og har vært, i tenkeboksen for å skape liv – og lyst – i kaiområdet slik det var før i tiden.

 

minstebibliotek5
Ti prosent av innbyggerne møtte frem til åpningen av kaibiblioteket. Foto: Gunn Berit Wiik Berg, Strilen.

 

Ideen til kai-biblioteket kom fra kulturskoleleder Jan Torry Sander, som så noe lignende i et engelsk tv-program.

– Ideen kom då eg såg eit program på fjernsynet der ein bydel i London hadde laga ein bibliotekfilial i ein gammal telefonboks, sier han til avisen Strilen.

Og nå er ideen realisert i Nordhordland – til stor glede for Fedjes snaue 600 innbyggere.

 

minstebibliotek2
Ikke stort, men veldig populært, Foto: Gunn Berit Wiik Berg, Strilen

 

Avhengig av ferge

Fedje er en øykommune med en stor og flere hundre småøyer, og ligger i havet nord i Hordaland. Tettstedet Fedje rommer ca 420 sjeler og de er alle avhengig av båt eller ferge for å komme seg til fastlandet. Kommunen har et folkebibliotek, så kaibiblioteket er bare en filial. Og initiativtakerne var ikke helt sikre på om biblioteksjefen syntes det var noen god plan. Men det syntes hun. Hun fikk fatisk to drømmer oppfylt med venteskurbiblioteket:

 

Biblioteksjef Else Færøy får to drømmer oppfylt på en gang. Foto: Gunn Berit Wiik Berg, Strilen
Biblioteksjef Else Færøy får to drømmer oppfylt på en gang. Foto: Gunn Berit Wiik Berg, Strilen

 

– Eg har alltid drøymt om å klippa ei snor, og så har eg alltid drøymt om eit nytt bibliotek, sjølv om eg kanskje hadde tenkt meg eit litt større enn dette, sa hun førhun klippet snoren.

For kommunen var det også greit, så lenge initiativtagerne hadde et opplegg for opprydding i skuret. Det har de.

Så nå kan du både låne og bytte bøker og tegneserier mens du venter på fergen. Og folkelivet i kaiområdet har fått en ny innsprøyting – akkurat slik planen var.

 

minstebibliotek4
Foto: Gun Berit Wiik Berg

 

Du kan lese hele artikkelen i avisen Strilen her.