OKTOBER-BOKHØSTEN: Thomas Seltzer bokdebuterer, Nina Lykke har kvesset satirepennen igjen – og Matias Faldbakken har gitt seg i kast med en utemmet unge.
Onsdag forrige uke presenterte Forlaget Oktober sin høstliste, og til stede var blant andre Thomas Seltzer. Han presenterte sin debutbok, Amerikansk karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland, som utkommer 7. november.
Ifølge forlaget er ord som «morsom», «rasende», «sarkastisk», «melankolsk» og «ærlig» talende for utgivelsen. Det meldes også om en bok som, ved siden av å være full av kunnskap, også er et stykke sorgarbeid – og en personlig beretning om forfatterens egne bånd til USA.
Seltzer ønsker at boken også skal kunne leses som en hyllest til den amerikanske drømmen, den kanskje største drømmen vi noen gang har drømt. At boken er ambisiøs, legger ikke Seltzer skjul på.
– Det er mye! Jeg har gjort plass til uhemmet tankestrøm, biografiske biter, reiseskildringer og en god del Mansplaining.
– Jeg henter fram ekte historier
På spørsmål fra NTB om hvorfor vi skal ta med oss akkurat hans USA-bok hjem, svarer han:
– Mange her i landet har veldig solide USA-kunnskaper, men så fort det skal formidles videre blir det statsvitenskap. Jeg henter fram ekte historier og håper disse sier noe om hva villede endringer har ført til for den jevne amerikaner. Jeg vil også opplyse om klassekamp og andre elementer som er blitt litt borte i klisjeene. For det er mye som må være med dersom man skal se det store bildet.
– Går sine egne veier
Det knytter seg også stor spenning til Matias Faldbakkens nye roman, Stakkar. Onsdag fikk Faldbakken også den fine Oktober-prisen, som skal gå til «et fremragende skjønnlitterært forfatterskap i utvikling».
– Han skriver romaner som er dypt originale, og som går sine helt egne veier, uttalte forlagssjef Ingeri Engelstad om prisvinneren.
I årets roman får vi møte den ensomme fostergutten Oskar, som jobber på bruket til Aud og Olav Blum for kost og losji. En dag oppdager han et barn i skogen, en utemmet unge, som han fanger og tar med seg hjem. Ungen lider av veksthemming og er nesten helt uten språk. Men under Oskars forpleining begynner den å utvikle seg i en rasende fart». Romanen utkommer 23. september.
En annen kritiker- og leserfavoritt, Nina Lykke, svinger også pennen igjen. Med Vi er ikke her for å ha det morsomt foretar hun et nytt dypdykk ned i den bortskjemte middelklassens navlelo. Gjør deg klar for den fallerte forfatteren Knut, som kan komme til å lage furore under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Romanen ventes utgitt 14. oktober.
Aubert, Nilsen og Strøksnes
Marie Auberts nye roman beskrives som både sår og underholdende. Jeg er egentlig ikke sånn er klar for det lesende publikum i oktober.
Også forfatterveteranen Tove Nilsen er ute på litterære utflukt, med Nordens elefanter og andre bekjente. Om romanen heter det blant annet at den «forsker i den store gleden som oppstår i møte med dyr», og også denne romanen kan ventes i oktober.
Morten A. Strøksnes’ Bragepris-vinnende Havboka har fått mange lesere, og mange gleder seg når han i slutten av september slipper sakprosaboken Lumholtz’ gjenferd. Også denne gangen skal vi bli med på en stor reise – denne gangen i sporene til en oppdagelsesreisende.
Oppfølgere fra veteraner
Når Karl Ove Knausgård denne høsten slipper Det tredje riket, fortsetter han romanserien som ble startet opp med Morgenstjernen (2020) og fortsatte med Ulvene fra evighetens skog (2021). Det skal i alt bli fem bøker i serien, opplyste forlaget onsdag.
Niels Fredrik Dahl har romanen Fars rygg på trappene, som er «romanen om farens barndom. Den som utspilte seg i ensomhet, på pensjonatskoler, i hotellrom, hos fremmede, i Nord-Afrika og i Genève», skriver forlaget.
Denne høsten vanker det også Mer uro fra psykiater, forfatter og professor Finn Skårderud. Med Uro. Reiser i det moderne selvet (1988) nådde han et stort publikum. Mer uro utkommer i november.
Debutantene
Forlaget Oktober er også klare med to debutanter denne høsten.
Oskespiralen er Leander Djønnes første roman. Han er bildekunstner, lærer og gårdbruker fra Hardanger, og i hans debut får vi fortellingen om to brødres oppgjør med fortiden, en far med en umenneskelig framtreden – og ei ur som er i ferd med å løsne over hjemgården. «I Leander Djønnes særegne prosa blir volden og raseriet som gjennomstrømmer denne slekta skildret med nådeløs kraft», skriver forlaget. Oskespiralen utkommer 1. september.
Thomas Stene-Johansen, kjent som skuespiller, debuterer med diktsamlingen med stor og stum k, som handler om en nær venns død, og jeg’ets sorgprosess og erindring som følge av dette.
MER FRA BOKHØSTEN 2022:
TIDEN-BOKHØSTEN: – Står foran et gjennombrudd
EGMONT-BOKHØSTEN: En slagferdig høstliste
FIGENSCHOU-BOKHØSTEN: Dovregubber og eldgammel ondskap
MANGSCHOU-BOKHØSTEN: Bøker med landeplagepotensial
ASCHEHOUG-BOKHØSTEN: Potensielle suksesser og prisvinnere
PITCH-HØSTEN: Skal finne meningen med livet