– Jeg elsker slike biografier

FRAMSNAKKING: Forlegger Arve Juritzen går for en norsk høvding og en katalansk «tåkefyrste».

Tåkens hersker av Carlos Ruiz Zafón er min personlige favoritt denne høsten. En liten perle av en fortelling med et fantastisk språk der hver setning er helt perfekt komponert. Dessverre ville ingen av kjedene satse på denne og vi har ikke klart å få den frem på annen måte, sier forlegger Arve Juritzen.

Men nå får han sjansen. For dette er jo spalten hvor forlagsfolk kan A) løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) velge en bok fra et konkurrerende forlag.

– En nydelig konfekteske

– Zafón er selvfølgelig den spanske forfatteren bak megasuksessen Vindens skygge. Vår utgivelse Tåkens hersker er den første boken han skrev og første bok i en serie på tre for de som er «Young at Heart», som Zafón selv sier. Egentlig en ungdomsbok, men en nydelig konfekteske for raffinerte, voksne lesere. Jeg har på omslaget kalt den «en intelligent, velskrevet og poetisk grøsser».

Og Juritzen rammer inn handlingen slik: «Spania 1943: Krigen herjer. Unggutten Max flytter med familien til et gammelt hus som viser seg å ha sin helt egen historie, sitt helt eget liv. I enden av stranda, i fyrtårnet, bor jevngamle Roland som tør svømme ned til skipsvraket som ligger like utenfor. Det var bare én som overlevde da skipet sank, eller er også han død …?»

– Møtte ham flere ganger

Når Arve Juritzen blir utfordret til å trekke frem en bokutgivelse han gjerne vil anbefale fra en konkurrent, lander han på en av våre store norske høvdinger:

– Øverst på ønskelisten min står Aschehougs biografi om Erik Bye, skrevet av Asbjørn Bakke. Som ung journalist hadde jeg gleden av å møte Erik Bye flere ganger og han motiverte meg veldig. Jeg elsker slike monumentale biografier. Har nettopp kjøpt Quislings ran. Historien om Villa Grande av Bodil Stenseth, utgitt av Press. Har rukket å lese noen sider og den virker lovende.

 

Se også tidligere «framsnakkere»:

Anne Fløtaker: – Den krever å bli lest

Elen Zickfeldt: Med patroner i innboksen

Inge S. Kristiansen: Med revolusjonerende bokvalg

Nina Selvik: – Herlig grandiost prosjekt

Kari Spjeldnæs: – En bok med kloke innsikter

Halfdan W. Freihow: – En julegave til Sylvi

Mona Ek: – Så knapt, så vakkert

Jorunn Sandsmark: – Går rett til «F»-hylla

(Foto: Sigbjørn Vedeld)