– Bok med kloke innsikter

FRAMSNAKKING: Kari Spjeldnæs velger seg «Hjertet er en knyttneve» og «Pust for meg» som bokhøstens bok-skatter.

Vi har gitt flere forlagsfolk en todelt oppgave: A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. Det handler om anatomi og kroppsdeler i begge de utvalgte hos Kari Spjeldnæs, forlagsdirektør for litteratur i Aschehoug.

FAVORITT: Ingrid Ovedie Volden (foto: Aschehoug)

– Veldig fint og veldig vanskelig

Hun legger ikke skjul på at det er tøft å velge mellom «sine egne barn»:

– Dere har stilt et godt spørsmål som er ganske vanskelig å besvare. Mange av høstens bøker hadde fortjent mer oppmerksomhet i bokhøsten, jeg skulle gjerne trukket fram bøkene til Roskva Koritzinsky, Gøhril Gabrielsen, Odd Surén eller Erlend O. Nødtvedt (herved anbefalt). Skal jeg velge én må det likevel bli Ingrid Ovedie Voldens Hjertet er en knytteneve fordi det er en så var, rar og fin bok om å finne, se og nærme seg en annen. Som en roman utgitt for ungdom, tilhører den også den mest oversette genren av dem alle. Aline har valgt seg hjertet, Oliver øret i klassens prosjektoppgave om en kroppsdel. Et tilfeldig møte på sykehuset utløser hjertekval, tvil, tilhørighet og alt blir veldig fint og veldig vanskelig for aller første gang. Voldens historie balanserer alvor, humor og sterke følelser i et språk jeg bare vil ha mer av.

– Utstråler en ekthet

Når hun skal velge en bok fra et konkurrerende forlag, velger hun kortreist, fra Gyldendal tvers over Sehesteds plass:

– Anatomi og kroppsdeler gjør seg gjeldende også i valg av bok fra annet forlag. Karla er anestesilege, spesialist i smertelindring og livsnødvendig luft. Plutselig befinner hun seg i en situasjon der alt hun er må undersøkes og etterprøves på nytt. Pust for meg av Cecilie Enger er en av de bøkene som stadig utløste trang til å streke under setninger. Ønsket om å ta vare på fine formuleringer og kloke innsikter for så å erfare at personer og handling fremstår levende lenge etterpå utgjør sterkt prov på god bok, synes jeg. Årets Enger-roman kretser om store spørsmål og viktige relasjoner: Det å være uskyldig skyldig i en annens død, det å være voksen, mor og datter på samme tid. Pust for meg, utstråler en ekthet noterte jeg for meg selv da jeg hadde lest. Formuleringen fremstår litt klønete her nå, idet jeg finner den igjen. Like fullt, den gjelder fremdeles.