– Så knapt, så vakkert

FRAMSNAKKING: Mona Ek vil gjerne løfte frem Gøhril Gabrielsen og Olaug Nilssen.

Aschehougs kommunikasjonssjef, Mona Ek, har hatt mye å glede seg over denne høsten. Forlaget hadde seks av ti nominasjoner til Bokhandlerprisen, som da også endte hos en Aschehoug-forfatter: Helga Flatland. Nylig hentet Gudrun Skretting hjem ARKs barnebokpris – og sørget for at Aschehoug fikk denne prisen for femte året på rad.

– Nervepirrende og foruroligende

Men i denne spalten er det som kjent ikke de store suksessene som skal feires, men de skjulte skattene som skal graves frem. Blant sine egne forfattere vil Mona Ek gjerne løfte frem Gøhril Gabrielsen.

EGEN FAVORITT: Gøhril Gabrielsen foto: Aschehoug)

– Jeg har fulgt forfatterskapet hennes siden den første boka, Unevnelige hendelser, som kom i 2006 – mitt første år i Aschehoug. Gøhril har en helt spesiell nerve i språket, som gjør at jeg sitter helt ytterst på stolen når jeg leser. Og jeg må lese bøkene hennes i et strekk. Årets roman, Ankomst, er kanskje hennes aller beste. En forsker skal overvintre ved et fuglefjell lengst nord i Norge for å holde et øye med fuglebestanden. Hun er nylig blitt separert, datteren bor hos eksmannen, og hun venter på sin nye elsker. Etter hvert blir det klart at forskningsoppholdet også er en flukt. Hvem har hun egentlig overlatt datteren til? Og hvorfor kommer ikke elskeren? Naturen spiller en stor rolle, og etter hvert glir de ytre og indre utfordringene over i hverandre. Nervepirrende, foruroligende og med et intenst og presist språk. Som en anmelder sa: «Gøhril Gabrielsen serverer krypende uhygge i elegant innpakning.» Smak litt på det og tenk på om ikke du også bør ta en titt på Gøhrils forfatterskap.

STERK LESEOPPLEVELSE: Olaug Nilssen (Foto: Bent R. Synnevåg / Samlaget)

– Er vanvittig god

Når Mona Ek utfordres til å velge en favoritt hos et konkurrerende forlag, lander hun på en av årets mer omtalte bøker:

Tung tids tale av Olaug Nilssen er en av mine sterkeste leseropplevelser i høst. Om en liten gutt som mister språket og personligheten som fireåring om en mammas kamp for å gi ham et så godt liv som mulig. Det er en liten bok, men det er stor litteratur. Så knapt. Så vakkert. Så hjerteskjærende. Ikke et eneste ord er overflødig og det som ikke sies er akkurat like sterkt. Tung tids tale tar deg med inn i en verden av kjærlighet, av sorg, av mot, av maktesløshet. Olaug Nilssen er så vanvittig god når hun trekker meg inn i sin verden og lar meg kjenne på alle disse følelsene. Kjenne på det å være menneske.