– Går rett til «F»-hylla

FREMSNAKKING: Når hun skal løfte frem en skatt fra sitt eget forlag, velger Jorunn Sandsmark "Alt jeg vet om planter". Men skal hun skryte av et annet forlags utgivelser, går ferden til «F»-hylla.

Vi har utfordret et knippe norske forlagsfolk til A: å trekke frem en egen bok som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener – og B: å anbefale en bok fra et annet forlag. Første kvinne ut er forlagssjef Jorunn Sandsmark i JM Stenersens Forlag – som har hatt en eventyrlig suksess de senere år, blant annet med Klompelompe-bøkene og Erik Bertrand Larssens nådeløse selvutviklingsregime. Så godt har Stenersens Forlag gjort det at de endog har matchet morselskap Kagges formidable bunnlinjer.

Et enestående vennskap

Men i vår lille rundspørring handler det altså ikke om de store suksessene og pengene som renner inn, men om de mer uoppdagede bok-perlene som hadde fortjent større oppmerksomhet.

FORFATTER-FAVORITT: Anne Hope Jahren (Foto: Erica Morrow)

For Jorunn Sandsmark bærer det rett til skogs når hun skal velge i forlagets egne hyller:

– Alle som er glade i naturen vil like Alt jeg vet om planter av Anne Hope Jahren (oversatt fra engelsk av Lene Stokseth). Den boka har forandret skogsturene mine for all fremtid. I tillegg er den en nydelig historie om en forskerkarriere og et helt enestående vennskap. Sakprosa på sitt aller beste! At forfatteren er norskamerikansk, verdenskjent forsker bosatt i Oslo, gjør den bare enda mer interessant for oss.

 

 

 

Skog og Fiske

Og sannelig blir det duft av skog og granbar også når hun skal løfte frem en favoritt fra et konkurrerende forlag:

– Jeg unner alle barn – og foreldre – å oppdage Anna Fiske. Vi har hatt så stor glede av bøkene hennes gjennom flere år. Anna Fiskes Hallo skogen! (Cappelen Damm) er uten tvil den boka som har skapt mest glede hjemme hos oss i høst. Når jeg er i bokhandel eller på biblioteket med datteren min, går vi alltid rett til «F»-hylla for å se om de har en Anna Fiske-bok som vi ennå ikke har lest. Alle bøkene hennes er morsomme og underfundige på en måte som gjør at vi aldri blir lei av dem, verken store eller små.

 

(Hovedfoto, Jorunn Sandsmark: Katja Rugaas)