– 2020 blir et knallår for den erotiske litteraturen

I KJENT STIL: Else Kåss Furuseth ler av det meste i jula, men er seruøs om bøkene hun skal gi bort. Pressefoto: Kultur i Ålesund.

LUKE 14: – Eller jeg tror ikke, jeg bare håper. Neida,  jeg bare tuller! Jeg tror jo det er noe i det gamle ordtaket om at en latter forlenger livet. Else Kåss Furuseth, selv venninnebokforfatter i år, ranter avgårde.

«Denne boken er til deg som synes vennskap er like komplisert som kjærlighetsforhold, men samtidig vet at du ikke klarer deg uten venninnene dine», står det om venninneboka Else Kåss Furuseth bidrar i. Hun skriver Kan alle sjekke kalenderen? sammen med Sigrid Bonde Tusvik, Benedicte Wessel-Holst og Siri Kristiansen

– Hvor tilbringer du jula i år, Else Kåss-Furuseth??

– På en flytemadrass på gangen på Jessheim. Jeg gleder meg til onepiece-dager med storfamilien. Samboern til fattern er veldig koselig. Det eneste irriterende er at hun har fått seg en sånn app der hun kan følge med på når flyene lander og tar av fra Gardermoen. Og siden Jessheim er ved Gardermoen, så det er klart at det er litt ekstra spennende å sjekke flytrafikken siden det er rett ved der det skjer. Problemet er bare at det letter et fly hvertfall hvert syvende minutt, så samtalen blir lett litt sånn: «Er det noe nytt om når Madrid-flyet lander a,?» «Når var det Norwegian til Alicante skulle ta av igjen?»

– Det blir ikke jul uten … hva?

– B-mor. Dvs bestemor på 95. Når hun tar på seg gullturbanen og skjenker en akevitt, så er det nesten så jeg tror på Jesus.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Fortell om deg selv med hell av Kine Solberg! Det sier jeg ikke fordi jeg kjenner forfatteren, men fordi det er en veldig morsom og ikke minst uforutsigbar roman. Om en dame som ”tyller seg inn i” fyll og sorg etter at.., ja nå skal ikke jeg spoile alt, men ting går ikke akkurat på skinner. Dersom jeg var en anmelder ville jeg sagt at boka har «en indre dialog som gir en deilig uro». (Om det er lov å si.)

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Marie Auberts Voksne mennesker (gleder meg til andre skal lese om morens ”nye” mann som insisterer på at han aldri skal ta av seg Fedora-hatten og også mener at de er ”late bloomers”).  Tiril Broch Aakres Mødre og døtre som ikke ”bare” forteller om hvordan det å vokse opp med en mor som alvorlig psykisk syk, samtidig som den er poetisk, men fordi jeg kjenner så mange som er opptatt av hvordan pårørende kan inkluderes bedre sånn at det muligens blir lettere å holde ut. Livet, altså. Pluss Steffen Kvernelands En frivillig død. Jeg mangler ord. Bare kjøp den!

– Beste julegaven du noensinne har fått?

En god venninne fortalte at hun er gravid! Slår den dobbeltdyna jeg fikk i fjor! (og varmeflasken jeg ALDRI glemmer at jeg fikk – trodde det var en ipad)

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Petter Stordalen. Det vel bare rettferdig at de som har mest er de som gir bort? Dessuten så vet vi jo allerede at han er skikkelig god til å kle seg ut. På kostymefronten er det nok få i bransjen som når opp til Stordalens nivå.  Dag Solstad ville sikkert vært en gøyal julenisse? Det gir i alle fall noen bilder i hodet som man blir glad av å tenke på. Er det ikke det jula handler om, da, sånn i bunn og grunn? Å være glad.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Nei, men det burde jeg kanskje hatt?  Mer journalistikk om bøker, mindre om skjerf, vær og pensjonssparing?

Personlig skal jeg bli bedre å ikke male fanden på veggen og  se ting i verst mulige tenkelig perspektiv, som B-mor sa en gang: ”Ikke snakk så mye om brodder. Jeg gikk på snørra, selv jeg. Alle sier at det er så grusomt på rehabiliteringssenter.  Men vet du hva? Det var som Syden, bare gratis.”

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2020?

Jeg sendte denne meldingen videre til en profesjonell, nemlig klarsynte Lilli Bendriss. Neida. Nå som vi har hatt en runde med litteratur om de som får barn, og en om de som ikke får barn. Kanskje neste runde blir ….De som lager barn? 2020 blir et knallår for den erotiske litteraturen, tror jeg. Eller jeg tror ikke, jeg bare håper. Neida,  jeg bare tuller! Jeg tror jo det er noe i det gamle ordtaket om at en latter forlenger livet. Eller som sjaman Durek sier: Har du for mange negative tanker får du fort kreft. Neida – det var bare tull.  VIRKELIG! Vil ikke såre noen på tampen året.  TA VARE PÅ HVERANDRE!  For Guds og Nissens skyld!

– Under pleddet med Petter Stordalen, god bok og rødvin – eller kanefart og karsk med Anne B. Ragde?

Ikke for å være veldig kritisk her, men jeg føler kanskje dere kunne funnet to som var hakket lengre fra hverandre når det kommer til energi. Men, hvis man må velge mellom Anne B Ragde og en annen, så velger man jo selvfølgelig alltid Anne B Ragde. Alltid Anne B!

LUKE 1: Ole Robert Sunde: – Ekstrem dumhet og dårlig smak

LUKE 2: Shazia Majid: – Mangfold må bli bransje-snakkis

LUKE 3: Ken André Ottesen: – Jeg er fra Toten – karsk og kanefart any time!

LUKE 4: Helene Flood: – Les mer, scroll mindre!

LUKE 5: Arne Svingen: – Dette bør bransjen IKKE gjøre 

LUKE 6: Mari Andreassen: – Håper Tromsø-bølgen blir nordnorsk skjelv

LUKE 7: Martin Ernstsen: – Kjøp inn flere tegneserier

LUKE 8: Unni Lindell: – Mitt største kulturøyeblikk

LUKE 9: Halldór Gudmundsson: – Norske forfattere må hentes hjem

LUKE 10: Ane Barmen: – Hylgrein av Vesaas på t-bane

LUKE 11: Per Petterson: – Ønska meg Strindberg til jul

LUKE 12: Nina Lykke: – Forfattere må ha mer digibetalt

LUKE 13: Carina Elisabeth Beddari: – Legg ned festivaler og litteraturhus