– Les mer, scroll mindre!

Helene Flood. (Foto: Fred Damiens)

LUKE 4: Helene Floods krimroman "Terapeuten" ble solgt til 23 land før utgivelsen. Nå er det enda flere. Debutanten Helene Flood håper vi leser mer enn vi scroller på facebook neste år.

– Hvor tilbringer du jula i år, Helene Flood? 

– Adventstiden sprengjobbende i Oslo for å komme i mål før jul. Julaften med storfamilie og alle de rotnorske tradisjonene, romjulen i Paris med fransk familie og de franske tradisjonene. Til sammen blir det mer enn nok mat, altså.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Den gnagende uroen over at jeg kanskje har mistet evnen til å få skikkelig julestemning. Følelsen pleier å dukke opp sent i november og ligge og vake i bakgrunnen frem til julaften, men den forsvinner helt i små, deilige øyeblikk. Har vendt meg til den, og kommet dit at det på en måte ikke blir ordentlig jul uten den.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

–  Det har vært mange! Men en jeg gjerne vil trekke frem er Camara Lundestad Joof sin lille, viktige og uhyre velskrevne bok Eg snakkar om det heile tida. Denne burde alle lese.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– I år kommer jeg til gi bort Sommertid av Hilde Rød-Larsen, 15.25 av Aina M. Ertzeid og Voldens historie av Edouard Louis. Hele familien kan forberede seg på å få bøker i år, så jeg håper nesten at de ikke leser denne spalten.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– Litt flaut å innrømme, men da jeg var fjorten var jeg så redd for at jeg ikke skulle få filmen Titanic på VHS at jeg var på randen av tårer hele julaften. Jeg må nesten anta at jeg ble helt euforisk da jeg omsider fikk den, men egentlig husker jeg best skuffelsen da jeg pakket opp noe jeg trodde var filmen, men som var noe annet. Ble også veldig glad det året min den gang splitter nye nesten-kjæreste ga meg en fin klokke, og jeg tenkte: Du gir ikke en sånn gave hvis du ikke er forelsket på ordentlig. Det ble en god jul.

 – Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Vigdis Hjort. Fordi det ville blitt uforglemmelig. Og så er jeg nysgjerrig på hva hun ville ha tatt med til meg.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– At det norske folk kollektivt bestemmer seg for å bruke halvparten av den tiden de bruker på å scrolle gjennom facebook-feeden sin uten mål og mening på å lese gode bøker. Det hørtes litt moralistisk ut, merker jeg, men jeg tror det ville gjort godt for folkehelsen. Jeg kan godt gå i bresjen og sette det opp som nyttårsforsett.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2020?

– Det er så vanskelig å spå, især om fremtiden. Egentlig håper jeg det blir noe som er såpass uventet og overraskende at jeg ikke greier å gjette oss frem til det nå.

– Under pleddet med Petter Stordalen, god bok og rødvin – eller kanefart og karsk med Anne B. Ragde?

–  Hehe! Her velger jeg hemmelig alternativ nummer 3, som er masse deilig tid til å sitte og skrive for seg selv. Gjerne med rødvin. Stordalen og Ragde kan godt få være med, hvis de lover ikke å forstyrre konsentrasjonen.

LUKE 1: Ole Robert Sunde: – Ekstrem dumhet og dårlig smak

LUKE 2: Shazia Majid: – Mangfold må bli bransje-snakkis

LUKE 3: Ken André Ottesen: – Jeg er fra Toten – karsk og kanefart any time!