– Jeg er fra Toten – karsk og kanefart any time!

TOTNING DE LUXE: Humorbokforfatter Ken André Ottesen mener at også Petter Stordalen hadde blitt md på karsk under kanefart.

LUKE 3: Ken André Ottesen heter @badesken på Instagram, har 168.000 følgere og kalles Totens og Norges morsomste mann. I år ga han ut humorboka "Som det stiger frem"

Ken André Ottesen bruker norske lokalaviser som tapasbord og elsker å klippe ut de mest eksotiske sakene og dele disse på @badesken. Bøker er det også blitt av Ottesens våkne og humoristiske blikk på hva som foregår langs vår langstrakte kyst og i dype dalføre.

– Hvor tilbringer du jula i år, Ken André Ottesen?  

Det er jo her man skulle ønske man kunne svart «I den nyoppussede villaen i Toscana med gode venner og noe godt i glasset… Ah! Det minner meg på at jeg må be butleren huske å fylle opp vinskapet». Men det ville jo vært løgn. Det blir pendling mellom jobb i VG og mor og far på Toten. Ikke feil, det heller.

 – Det blir ikke jul uten … hva?

– Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Uslitelig, varm, morsom, dyp, viktig og vakker. Et mesterverk.

 – Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

 Eposten fra Skatteetaten om at baksmellen var betydelig mindre enn fryktet. Den leste jeg tre ganger før jeg turte å juble.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

 Jeg har allerede gitt bort tre bøker i år. Marie Auberts Voksne mennesker, Tegne-Hannes Ikke tenk på meg og mange eksemplarer av min egen bok. En av dem ble ved en feil overrakt usignert. Den er verdt mye penger.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

Hvis man ser bort fra alle harde pakker i barndommen, kommer nok en ginkalender fra en tidligere samboer høyt opp på lista. 24 småflasker med gin fra hele verden. Det var nesten så jeg ønsket jeg var arbeidsledig, slik at jeg kunne åpne luken på morgenkvisten sånn som alle andre.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Jeg synes det er mange julenisser i bokbransjen allerede, jeg. Men jeg slår et slag for alle som jobber i bokhandlene. Det er alltid veldig trivelig å besøke butikkene og snakke med dem som er sisteleddet mellom forfattere og leserne. De kan så mye, og er så greie, at de kunne fått være julenisser hele bunten. Og gitt bort akkurat de bøkene de ville.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

At folk i enda større grad får opp øynene for at en bok, gjerne med en hyggelig hilsen i, er en av de beste gavene man kan få – og gi bort. Og at alle forfattere får en ginkalender.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2020?

Et etisk regelverk for bokbransjen. Det er på høy tid. Det trenger ikke, og bør heller ikke, være like omfattende som pressens Vær Varsom-plakat, men bokbransjen må kunne klare å samle seg rundt et minimum av retningslinjer.

– Under pleddet med Petter Stordalen, god bok og rødvin – eller kanefart og karsk med Anne B. Ragde?

Hallo? Jeg er fra Toten. Karsk og kanefart any time. Petter hadde valgt det han også. Garantert.

 

LUKE 1: Ole Robert Sunde: – Ekstremt dumhet og dårlig smak

LUKE 2: Shazia Majid: Mangfold må bli bransje-snakkis