– Mangfold må bli bransje-snakkis

TIDLIG JUL: Bildet av Shazia Majid er fra julaften i fjor, men treet og all pynten skal alltid være på plass innen 1. desember. Majid var Brage-nominert i klassen sakprosa i år. Foto: Privat

LUKE 2: Shazia Majid, forfatter av den Bragepris-nominerte "Ut av skyggene", ønsker seg mer mangfold i både forlagene og litteraturbransjen. Hun kaller seg ekspert på julekos uten alkohol.

– Hvor tilbringer du jula i år, Shazia Majid?

– I år blir det hos søsteren min, Mahmona Khan, i Ski, fordi hun har kjøpt seg et stort, flott hus, hvor det er plass til hele slekta. De siste årene har julemiddagen vært hos meg. Det er så inderlig koselig, om enn litt trangt med over 20 mennesker til bords i en liten fireroms.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Ekte juletre! En altfor stor edelgran som fyller hele stua med duft av skog. Og så begynner sønnen min å mase om å ta frem julepynten i slutten av november, slik at huset er pyntet og klart til 1. desember. Da er det rød duk, nisser, julestjerner, klementiner. Vi digger det.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Noe tapt, noe vunnet av Tara Westover, Full spredning av Nina Lykke og Erdogan av min gode kollega Nilas Johnsen.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Pappa elsker Fleksnes av Yousef Hadaoui, Noe tapt, noe vunnet og Livet – illustrert av Lisa Aisato.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– Er det ømme blikket jeg får fra alle mine gjester, i det de tar de første munnfullene av julemiddagen jeg har laget. Kalkunen, mais-stuingen, søtpotetene, sausen lagd fra bunn av. Det er ekte kjærlighet! Og, ikke minst det årlige 20 stivpynta pakistanske nordmenn ved bordet, med et bugnende juletre i bakgrunnen-bildet.

 – Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Det må være forfatter og tidligere kollega Ingar Johnsrud, han har den rause auraen. Nå skriver han krim av beste sort, men inni er han myk som smør. Ingen hadde derfor gjettet at det var han i kostymen.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– Jeg har mange! Jeg skulle ønske det var flere mennesker med flerkulturell bakgrunn i forlagsbransjen! Og at forfattere med flerkulturell bakgrunn ble tatt på større alvor – av bransjen. Så skulle jeg ønske sakprosa ikke ble behandlet så gjennomgående stemoderlig. Jeg ønsker meg like vilkår for skjønnlitteratur og sakprosa. Og så ønsker jeg bedre forfatter-avtale for lydbøker. Tror ikke julenisse Johnsrud kan oppfylle de ønskene, men jeg håper han deler de med meg.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2020?

– Mangel på mangfold i litteratur-verden. Arbeiderlitteraturprisen. Virkelighetslitteratur-debatten vil fortsette. I tillegg kommer forhåpentlig debatt om krav til dokumentasjon og etterrettelighet i sakprosa.

– Under pleddet med Petter Stordalen, god bok og rødvin – eller kanefart og karsk med Anne B. Ragde?

– Vanskelig spørsmål å stille en muslim. Begge deler innebærer haram-aktivitet. Kanefart med Petter Stordalen og god bok med Anne B. Ragde. Begge deler uten alkohol, for å se om det kan bli koselig likevel. Jeg er ekspert på kos uten alkohol, tror det kan bli bra.

 

LUKE 1: Ole Robert Sunde: –Ekstrem dumhet og dårlig smak