– Ekstrem dumhet og dårlig smak

SLAGFERDIG JUL: Ole Robert Sunde er gjenkjennelig som kritiker av forlag og den bransjen han er en del av. Foto: Tine Poppe.

LUKE 1: Ole Robert Sunde har igjen fått knallkritikker i høst og "Jeg føler meg uvel" er nominert til P2-lytternes romanpris på nyåret. Han har, som vanlig, litt å si om bokbransjen også.

Det er blitt 1. desember og nok en gang ruller vi i gang vår julekalender. Førstemann ut: Ole Robert Sunde.

– Hvor tilbringer du jula i år?  

 – Jeg reiser, med toget, ettersom det er en fin togtur og det å se den norske fjellheimen, minner meg om at Norge er det landet i verden som har flest fjell over 2000 meter, og nummer to er Pakistan, til min sønn og hans samboer i Trondheim og Trondheim har jo ikke bare mye vakre brygger, men de har også Nidarosdomen.

– Det blir ikke jul uten … hva?

 – Det blir ikke jul uten ribbe, dram og øl, og flere bra bøker.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

 – Årets leseopplevelser har vært George Sanders bok Lincoln i Bardo og Karsten Sand Iversens danske oversettelse av Joyce’ Ulysses, samt det neste siste nummeret av Agora om Harald Bloom og spesielt Amund Børdahls essay om den samme Bloom.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

 – Og de tre bøkene jeg ville gi bort må jo da være Saunders bok, Iversens oversettelse og det nest siste nummeret av Agora.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

 – Det må heller bli den beste julegaven jeg gav til min kone for mange år siden og det var en silkeslåbrok som hun elsket, den var skinnende svart.

 – Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

 – Ingen julenisse her, men om det hadde gått så må det har vært den hissige Georg Johannessen fråde i sinne og i full julenissedrakt over bokbransjens ekstreme dumhet, og dårlige smak.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Nyttårsønsket må være en ny norsk oversettelse av Ulysses, for ikke å glemme en nyoversettelse av Iliaden.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2020?

– Under pleddet med Petter Stordalen, god bok og rødvin – eller kanefart og karsk med Anne B. Ragde?

Totalt nei til de to siste spørsmålene og for å ta en Georg Johannessen; jeg blir fornærmet av å bli spurt om de to siste spørsmålene.