Dikt og forbannet løgn

– Det viktigste for oss er å gi gode bidrag til samfunnsdebatten, sier Gerd Johnsen. Ellers er det rom for både dikt, løgn og bedrag på Res Publicas høstliste.

– Ambisjonen har jo vært å videreutvikle Res Publica til et godt allmennbokforlag, at det ikke bare skal være en fagforeningslitteratur, sier Gerd Johnsen, som meldte overgang til forlaget fra Spartacus i fjor.

Selv om Res Publica har en merkbart helling mot venstre i de politiske landskapet, forsikrer Johnsen at dørene er åpne for alle politiske farger:

– Selv om neppe er det naturlige førstevalget for en Frp-politikere, ønsker vi mange typer stemmer velkommen. Det sentrale for oss er å gi gode bidrag til en levende samfunnsdebatt. Vi skal utgi viktige bøker, som kan gjøre en forskjell.

– Et annet trøkk

– Jeg synes vi er på riktig vei nå. Vi har flere gode bøker ute og vi har spennende prosjekter på gang, fastslår Gerd Johnsen, og legger til: – Og så har det blitt et helt annet trøkk med Gine på laget.

Den Gine hun sikter til er salgs- og markedssjef Gine Jonassen, med lang fartstid sentralt i Norli Libris-systemet.

– Det er hyggelig å høre. Jeg håper jeg gjør nytte for meg, selv om det alltid tar litt tid å komme inn i alle deler av en ny jobb sier en smilende Gine Jonassen. – Jeg tror det er nyttig med min erfaring fra bokhandelsiden. Da vet jeg hvordan bokhandlernes hverdag ser ut.

MED MANGFOLDIG HØSTLISTE: Gine Jonassen (t.v.) og Gerd Johnsen. (Foto: Vebjørn Rogne)

Les også: Gine går fra Norli til Res Publica

Følelsen av fattigdom

Nå har forlaget nettopp lagt bak seg en ukes turne med Keith Payne til Oslo, Bergen og Stavanger. Han rakk så vidt å snartur over Atlanteren mellom en amerikansk orkan og en norsk storm. Payne har snakket om sin bok Følelsen av forskjell. Slik påvirker ulikhet hvordan vi tenker, lever og dør. For i det moderne samfunnet er ikke ulikhet bare et spørsmål om den faktiske økonomien hver og en har, men også oppfatningen av hvor mye penger du har i forhold til andre er viktig, skal vi tro Payne. Følelsen av fattigdom, eller ei, påvirker ifølge Payne hvilke beslutninger vi tar, hvordan immunforsvaret fungerer, det påvirker vår moral, religiøsitet og politisk ståsted. Han hevder at land med stor økonomisk ulikhet har flere sosiale problemer, som lavere forventet levealder, mentale lidelser og kriminalitet.

OM FØLT FATTIGDOM: Keith Payne på scenen i Stavanger (foto: Andrea Rocha)

– Det har vært fullt hus alle steder og gode paneler med norske forskere og lokalpolitikere i hver by – en fin måte å aktualisere en oversatt tekst i møte med norske perspektiver på ulikhet og fattigdom, fastslår Gerd Johnsen.

 

Er borgerlønn løsningen?

De lokale heltene, journalistekteparet Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal, med betydelig fartstid fra Stavanger Aftenblad, var i aksjon i Stavangers storstue Sølvberget under Kapittel-festivalen. Tema: Borgelønn. De to er bokaktuelle denne høsten med Borgerlønn. Ideen som endrer spillet. Hva skjer når arbeidsplasser automatiseres, roboter og It-løsninger overtar, og mange arbeidsplasser forsvinner? Hva om alle fikk en fast inntekt fra staten, en borgerlønn, uten forpliktelser eller krav? Ville mange slutte å jobbe? Ville flere etterutdanne seg, engasjere seg i frivillig arbeid. Eller kanskje starte egen bedrift? Nettopp det forsøker Eliassen & Omdal å utforske i boken.

HOS SINE EGNE: Sven Egil Omdal og Ingeborg Eliassen på Kapittel-festivalen (Foto: Res Publica)

Dikt om fellesskap og kamp

Man skal som kjent ikke velge blant sine barn, men Gerd Johnsen legger ikke skjul på at hun har et bankende hjerte for en annerledes-utgivelse på høstens Res Publica-liste:

– Diktsamlingen Alt skal bli forandra. Snart. 100 norske dikt om fellesskap og kamp er blitt fantastisk. Vi er ikke så lite stolte av den. Det er over 30 år siden en lignende samling med arbeiderdikt ble utgitt, og antologiredaktørene Leif Høghaug og Anne Marit Godal har klart å få frem en utrolig fin bredde, sier Gerd Johnsen.

I går ble utgivelsen behørig feiret på Internasjonalen (hvor ellers?) ved Youngstorget i Oslo, med opplesning og musikalske innslag.

Les også: Arbeiderlyrikk

Trump og Trump

Fra dikt til forbannet løgn: Heidi Taksdal Skjeseth, Dagsavisens USA-korrespondent gjennom en årrekke, tar i Løgn. Hvorfor Trump lyver og hva det gjør med oss, for seg det post-faktuelle samfunnet, der løgn presenteres som sannhet av verdens mektigste mann og en fragmentert og uetterrettelig informasjonsstrøm forvirrer og paralyserer borgerne: «Hvis ingenting er sant, er alt mulig. Da blir makt til rett. Da vil propaganda erstatte offentlig debatt. Desinformasjon, løgn og undergraving av fakta truer dermed selve grunnlaget for demokratiet.»

Uansett årstid og ukedag virker det umulig å komme unna Donald Trump. USA 45. president setter også sitt preg på Res Publicas liste, med ytterligere en utgivelse. I oktober kommer Agenda-rådgiver Thor Steinhovdens bok Det amerikanske marerittet – om hvordan USA ble et splittet land, beskriver den økende polariseringen i det amerikanske samfunnet fra 1945 og frem til i dag. Hans tese er at det ikke er Trump som skapte dagens kaos, men at det var kaoset som skapte Trump.

 

Hvem var Marie Hamsun?

Hjem igjen: En annen utgivelse forlaget har stor tro på denne høsten er Anne Hege Simonsens Kjærlighet og mørke. En biografi om Marie Hamsun, som utkommer i oktober. Hun forsøker blant annet å svare på spørsmålet om hvordan den unge skuespillerinnen Marie Andersen kunne falle for den langt eldre, og etter hvert sjalu og kontrollerende Knut Hamsun? Simonsen forsøker å tegne et bilde av Marie, blant annet gjennom tidligere upublisert materiale og ukjente brev fra Marie som belyser ekteparets lidenskapelige kjærlighet. Kildene viser også hvordan mellomkrigstiden og nasjonalsosialismen formet henne ideologisk. Marie var, som mange vet, overbevist nazist selv etter krigen.

Anne Hege Simonsen har bakgrunn som journalist, redaktør av ukeavisa Ny Tid (1998− 2000), forsker og faglitterær forfatter, og har tidligere blant annet skrevet en biografi om flypioneren Tryggve Gran.