– Skader ikke å lære

- Det skader ikke om leseren lærer noe av det de leser, sier ukens barnebokprofil, Torunn Berge.

Torunn Berge har jobbet som bokdesigner siden 1984, men det var ikke før i 2013 hun debuterte som forfatter med sakprosaboken for barn, Langs Silkeveien i Sentral-Asia (Omnipax). Hun har utgitt flere sakprosabøker for barn – for det skader ikke om man lærer når man leser, mener hun. Denne høsten er hun aktuell med en bok om mayaene.

 

 

 

Forfatter: Torunn Berge

Aktuell med: Maya (Omnipax)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Jeg er veldig glad i å reise, og jeg har alltid vært fascinert av gamle kulturer. Etter flere lange reiser i Mellom-Amerika, ble min interesse for mayakulturen vekket. Jeg satt igjen med mye stoff og bilder derfra som jeg hadde lyst til å gjøre noe med. Mayaene var tidlig ute med avansert forskning, de var svært dyktige innen kunst og håndverk, de hadde sitt eget skriftspråk og en rik mytologi. Samtidig ble jeg opptatt av mayaene som lever i disse landene i dag, og de store utfordringene urfolkene der har i vår tid. Dette tror jeg mange barn og unge også er opptatt av.

Tre barnebok-favoritter:

– Thore Hansen: ”Skogland”-serien
– C.S. Lewis: ”Narnia”-serien
– Astrid Lindgrens forfatterskap (vanskelig å velge én bok)

Sjekk ut:

–  Annika Thor: En øy i havet, Havets dyp, Vannliljedammen og Åpent hav.
Fire bøker med en gripende historie om to jødiske søstre som under annen verdenskrig blir sendt fra foreldrene i Wien til Sverige. Her havner de i hver sin familie i et strengt pietistisk miljø. Bøkene er en sterk fortelling om hvordan det er å vokse opp som flyktning i et ukjent land med en helt annen kultur. Samtidig får vi en nær skildring av en ung jentes tanker og følelsesliv, som er tidløs og allmenn.

Hvordan jobber du?

– Jeg skriver om temaer som jeg selv er opptatt av. Siden jeg skriver sakprosa, bruker jeg mye tid på research: reiser, litteratur, filmer, nettsteder og møte med mennesker. Underveis noterer jeg mye. Til slutt disponerer jeg stoffet og finner en helhet på boka. Når jeg skriver for barn og ungdom, jobber jeg mye med å gjøre stoffet enkelt og tydelig.

Din egen favorittillustrasjon?

 

– Jeg er veldig glad i illustrasjonene til Maurice Sendak. Kjære Mili er en av favorittene.

 

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Vi hadde ikke så mange barnebøker når jeg vokste opp. Husker vi hadde eventyrbøker og 10-bindsverket Mitt Skattkammer med utdrag fra mange bøker. Men den boka som gjorde størst inntrykk når jeg selv begynte å lese, var Onkel Toms hytte av Harriet B. Stowe. Det var grusomt å lese om slavegutten som ble solgt til en brutal slaveeier.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Det hadde vært flott å møte Gandalf fra Hobbiten og Ringenes Herre. Den milde og kloke trollmannen som tok opp kampen mot det onde og kjempet for fred.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Jeg skulle gjerne vært Mowgli fra Rudyard Kiplings Jungelboken i en periode. Jeg elsker å være i en ekte jungel, med det mangfold av vekster og dyreliv som holder til der. Jungel og regnskog er noe av det viktigste vi må ta vare på for all framtida.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– En god barnebok må inneholde det samme som en god bok for voksne: en historie som leseren kan identifisere seg med og bli berørt av. I tillegg bør boka ha et godt språk, den kan gjerne ha humor, og boka bør være så fengende og spennende at leseren fortsetter lesingen. Det skader heller ikke om leseren lærer noe av det de leser.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Skulle gjerne være med dem begge, men Pippi reiser over de syv hav. Jeg blir gjerne med Pippi på den reisen. Fortsatt er det mange steder jeg har lyst til å reise til.