Verden er i Bergen lørdag

Sakprosafestivalen "Verden i Bergen" samler forfattere fra ... hele verden.

Det er andre gang Sakprosafestivalen i Bergen finner sted, og stedet er i år som i fjor Litteraturhuset i byen. Rundt 30 forfattere er meldt, og det er arrangementer for alle aldersgrupper. 

 

Temaet denne gang er «Usynlighet», og festivalsjef Teresa Grøtan sier at  de vil presentere usynlighetens kulturhistorie – fra usynlighetskapper til røntgenstråler, mørk materie og WiFi – alt vi ikke kan se, og derfor ofte ikke forstår.

 

grøtan
Leder festivalen: Teresa Grøtan

Emner vi ikke vil se

Temaet «usynlighet» handler også om emner vi kanskje ikke vil se, om politiske strømninger vi ikke identifiserer oss med og verdensbilder som ikke stemmer overens med våre egne.

– Høydepunkter på året festival?

– Det er så mye at det er vanskelig å fremheve noe, sier Grøtan til BOK365. – Britiske Philip Ball har skrevet om usynlighetens historie, og møtet med ham blir spennende. Den lengstreisende gjesten er den argentinske journalisten og forfatteren Leila Guerriero, som intervjues av Kjartan Fløgstad. I artikkelen «Spor i knoklar», som denne høsten oversettes til norsk, skildrer hun et argentinsk rettsmedisinsk team som reiser verden rundt for å identifisere knoklene etter ofre for militærdiktaturer.

Et annet høydepunkt er et bestillingsverk der fire forfattere fra fire språkområder stiller med hver sin tekst om temaet, sier Teresa Grøtan.

 

Guerriero2
Følger spor i knokler: Leila Guerriero

 

Jorden rundt på 80 minutter

Festivalen gjentar også fjorårets suksesser «Verden på lørdag» og «Jorden rundt på 80 minutter», der den lanserer et eget barneprogram.  Den samfunnsengasjerte forfatteren Simon Stranger leser fra boken Kart for oppdagere og eventyrlystne, som han har oversatt til norsk. Boken gir en oversikt over nesten alle land i verden og hvilke dyr som lever der, hva slags mat innbyggerne liker å spise, og hva de gjør på fritiden. Boken har vunnet en rekke priser, er solgt til utallige land og ble kåret til Årets barnebok av bokhandlerkjeden Waterstones i 2013.

 

DSC02152
Intervjuer og leser dikt: Kjartan Fløgstad

 

Fest til slutt

På programmet står også arrangementet «Verden på lørdag», der NRK-veteran Tomm Kristiansen intervjuer fire forfattere med ferske bøker om verden, Fredrik Græsvik, Espen Stueland, Simen Ekern og Ellen Engelstad.

Og om kvelden er det fest. Da samles gjester og publikum i Boksalongen, der Kjartan Fløgstad, Pedro Carmona-Alvarez og Manal Al-Sheikh leser dikt, og der samltalene om bøker og verden helt sikkert fortsetter.