Ut med Harry – inn med Sonny

Nå kan du ta en tjuvtitt på Jo Nesbøs nye roman: Aschehoug har lagt ut første kapittel av "Sønnen".

Jo Nesbø sender Harry Hole ut på pauserommet og presenterer narkomane Sonny Lofthus. Nå har Aschehoug Forlag lagt ut det første kapitlet av kriminalromanen Sønnen til de mest utålmodige og nysgjerrige av oss.

«Rover stirret i det hvitmalte murgulvet i den elleve kvadratmeter store avlange fengselscellen.» Slik lyder første setning i Jo Nesbøs Sønnen – og våre faste lesere vet at vi har en forkjærlighet for åpningssetninger.

mechanical_Sonnen_r2.indd

 

Kjærlighet og noir-toner

I mars lanseres Jo Nesbøs nye kriminalroman – denne gang altså uten Harry Hole. I følge forlaget er Sønnen er en sterk historie som vil glede alle Nesbø-fans. Narkomane Sonny Lofthus har sittet i fengsel siden han var atten og finansierer forbruket ved å sone for andres forbrytelser. Han har magiske hender og får medfanger til å bekjenne sine synder. Han har særstatus blant de innsatte. Sonnys avdøde far, Ab Lofthus, var politimann. Når Simon Kefas, en nær venn og tidligere kollega av Ab, dukker opp, er det for å etterforske et drap som knyttes til Sonny. Men Sonny rømmer, og han har mye å hevne. Nok en gang skildrer Jo Nesbø et Oslo i noir-toner, og i kulissene danser kommunepolitikere, næringsliv, politi og domstoler med de mektige som loven ikke gjelder for. Romanen dreier seg om velkjente Nesbø-temaer og selve navet i beretningen om Sonny er en sterk kjærlighetsfortelling.

 

En skandinavisk The Wire

«I Sønnen, Nesbøs tolvte krim, Hodejegerne medregnet, er alt ved det samme, om ikke enda dystrere. Det episke maskineriet og den svarte menneskelige komedien som Jo Nesbø for mange bøker siden satte i gang om kjeltring-Oslo og det nyrike Norge, får ham til å skrive fram stadig nye personer som fascinerer ved sin livaktighet,» skriver Øyvind Pharo på Aschehougs hjemmesider. «Nesbøs evne til å lage uforglemmelige karakterer i storbyens amoralske vrimmel er i slekt med Hugo, Dickens og Balzac, men han gjør det med TV-mediets og filmens tempo og rytme og overlegen mestring av filmatiske cliffhangere. En skandinavisk The Wire