Milliongave til bokhandlere

Mens antallet uavhengige britiske bokhandlere for første gang på mange år dukker under 1000-merket, gleder forfatter James Patterson de uavhengige amerikanske med milliondryss.

Den amerikanske forfatteren James Patterson har signalisert allerede i september at han vil gi 1 mill. dollar til uavhengige amerikanske bokhandlere. Nå deler han ut den første kvartmillionen.  

Det var på TV-showet «This morning» sist høst Patterson annonserte at han ville gi denne rause gaven som et bidrag til å øke leseeferdighetene. Han understreket samtidig viktigheten av at foreldre oppmuntret barna til å lese og å finne nye bøker. Bokhandlerne har kunnet søke om midler på Pattersons egen hjemmeside.

James Patterson har i en årrekke vært en av USAs mestselgende forfattere og han har solgt over 280 mill. bøker verden rundt. I følge Guinness har han også rekorden for flest New York Times nummer 1-bestselgere – 57 i tallet.

 

En usivilisert reise

– Vi er nå i ferd med å gjøre denne reisen fra papirbøker til e-bøker og det er fint og flott og vidunderlig, men vi gjør det ikke på en ryddig, bevisst og sivilisert måte. Hva som nå skjer er at mange bokhandlere forsvinner, mange bibliotek forsvinner eller de får ikke den støtten de har behov for. Det er ikke bra. Tidligere kunne du finne bøker over alt, sa Patterson på frokostprogrammet, og trakk fram vårt broderland i øst som mønsterland:

– Se på Sverige. De har bare 8 mill. innbyggere, men du kan selge en million eksemplarer av en bok der.

 

Viktig for vår fremtid som nasjon

Nå har han valgt ut de 55 første, glade mottagerne. Drøyt en kvart million dollar blir utdelt i førsterunden – med milde gaver varierende fra 2000 til 15 000 USD. I de fleste tilfeller fikk bokhandlerne hva de hadde bedt om. Noen fikk til og med mer, melder Publishers Weekly.

Patterson har valgt ut butikker som støtter og oppmuntrer til boklesing i sine lokalsamfunn. Han brukte både egne erfaringer, egne undersøkelser og anbefalinger fra andre forfattere for å avgjøre hvilke bokhandlere som kunne være verdige mottagere, i følge nettstedet Publishers Lunch.

– Hver eneste dag er det bokhandlere der ute som jobber for å bevare vårt lands litteratur. Det arbeidet de gjør opp mot skoler og lokalsamfunnet ellers, skaper en kjærlighet til det å lese – både hos barn og voksne. Jeg mener deres arbeid er viktig for vår fremtid som nasjon. Hva er vi hvis vi ikke har vår egen litteratur. Intet kan gjøre meg lykkeligere enn ydmykt å få lov til å støtte disse bokhandlerne i deres sak – fordi deres sak også er min sak.

 

Dukker under 1000

På den andre siden av dammen, er stemningen slett ikke like god. Antallet uavhengige britiske bokhandlere har falt under 1000 for første gang siden man begynte tellingen. I følge tall fra den britiske bokhandlerforeningen stengte 67 uavhengige bokhandlere dørene i 2013, mens 26 åpnet. Dermed sitter man igjen med 987, mot 1028 ved forrige årsskifte.

En ørliten trøst får være at netto-nedgangen på 41 er noe mildere enn foregående år – man mistet 66 uavhengige i 2012, 65 i 2011 og 93 i 2010, melder The Bookseller.  Likevel: Mer enn en av tre uavhengige bokhandlere har forsvunnet siden 2005, da antallet var oppe i 1535.

 

Som en ørken

Ross Bradshaw, som rett før jul åpnet uavhengige Fives Leaves Bookshop i Nottingham, kommer med følgende hjertesukk: – Nedgangen i antallet uavhengige bokhandlere i Storbritannia er svært urovekkende. Et sted uten en bokhandel er som en ørken, sier han til The Bookseller.

Heller ikke Patrick Neale, president i den britiske bokhandlerforeningen ser noen grunn til å sprette champagnekorkene: – Ingen kommer til å feire at tallet nå dropper under 1000. Det er trist og jeg ønsker at det aldri hadde skjedd.

Samtidig kan det være lysning i horisonten: – Jeg er mer optimistisk i forhold til den mer langsiktige utviklingen. Jeg kommer nettopp fra en konferanse i Seattle. Der kunne profilerte uavhengige bokhandlere som hadde vært i bransjen mer enn 30 år, fortelle at 2013 hadde vært deres beste salgsår noensinne, sier Neale til The Bookseller.