– Lever på en myte

– Sverige lever på en myte om den sportslige nasjonen, skriver forfatter og kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg.

Søndag skulle være Sveriges store OL-dag – med femmila som forrett og ishockey-finalen som hovedrett. Det ble alt annet enn en festdag.

At det ikke gikk særlig bra med svenskene på femmila er en sak. Det var ishockey-finalen som stjal oppmerksomheten, med negativt fortegn. En av landslagets stjerner, Nicklas Bäckström, testet positivt på for høye verdier av pseudoefedrin i kroppen. Tillatt verdi er 150 mikrogram/milliliter, Tre Kronor-stjernen hade 190. Ekstra ille for svenskene var det at Bäckström og laget først fikk beskjed i garderoben rett før kampstart.

 

Nasjonalt raseri

Reaksjonene fra svenskene uteble ikke: Et nasjonalt raseri reiste seg mot IOC. Den svenske landslagsledelsen nærmest idiotforklarte komiteen:

– Det suger, det er en lekestue. IOC har bare funnet på ting, sa landslagssjef Pär Mårts på pressekonferansen.

En som ikke henger seg på det nasjonale raseriet er forfatter og kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg:

«Sverige lever på en myte om den sportslige nasjonen,» skriver Linderborg, som for mange norske lesere er kjent for den kinoaktuelle romanen Meg eier ingen (Gyldendal) – med blant andre Mikael Persbrandt og Linn Skåber i sentrale roller.

 

Andre doper seg, men ikke vi

«Doping strider mot det svenske selvbildet. Andre doper seg, men ikke vi, fordi vi er mer fair enn alle andre. Svenskene har en unik sportslighet, som hviler på et særegent, tusenårig demokratisk sinnelag. Svenskene behandler alle likt, derfor jukser vil heller ikke når vi konkurrerer. Det er denne nasjonale myten som søndag fikk svenske sportsjournalister til unisont å hyle at det var en skandale av gigantformat at IOC hindret Nicklas Bäckström i å spille OL-finale i ishockey. Her fantes ingen margin for objektiv journalistikk eller selvreflekterende ettertanke,» skriver Linderborg i Aftonbladet.

Linderborg får støtte av IOC-rådsmedlem og tidligere høydehopp-stjerne Stefan Holm: – Det er ikke slik at IOC ønsker «å jævles» med Sverige i OL. Bare fordi det er en svensk utøver som er tatt, lager man konspirasjonsteorier mot IOC. Det holder ikke, sier Holm til Aftonbladet.

Resultatet? Canada innfridde favorittstempelet og vant 3-0. For øvrig svært fortjent.

 

 

 (Foto: Gyldendal Norsk Forlag)