Ti klassikere for en krimfri påske

Her er ti bøker av gyllen årgang for deg som liker å lese - og ikke absolutt må ha krim hele tiden.

Er du glad i bøker og kunne tenke deg noe annet til påske enn Jo Nesbøs siste? Her er ti good reads fra forskjellige land de siste hundre årene. Noen er klassikere, andre er ikke like kjente. Felles for dem er at de sannsynligvis gir deg en god leseopplevelse. Vi har valgt de norske utgavene, og har satt originalens utgivelsesår i parentes. Rekkefølgen er helt tilfeldig.

 

 

1. Drep ikke en sangfugl (Harper Lee, 1960)

(Oversatt av Magli Elster)

sangfuglHar du ikke lest Harper Lees Drep ikke en sangfugl fra 1960 bør du absolutt finne plass til den i påskebagasjen. Handlingen er lagt til en fiktiv by i sørstatene på 30-tallet, og vi følger historien gjennom øynene til lille Scout (eller Småen). Hun vokser opp i byen Maycomb sammen med sin eldre bror Jem, og deres far, enkemannen og advokaten Atticus. Scouts tilværelse og livssyn endrer seg når hennes far blir oppnevnt som forsvarer for den mørkhudete Tim Robinson som er anklaget for å ha voldtatt en ung, hvit kvinne. Gjennom et barns øyne tar forfatteren opp vanskelige temaer som voldtekt, rase, klasseskille og kjønnsroller, men også temaer som mot og medfølelse. I 1961 mottok Harper Lee Pulitzerprisen for boken som regnes som en moderne amerikansk klassiker, og som i 2006 ble stemt frem av britiske bibliotekarer som vinner av kåringen ”bøker alle voksne bør lese før de dør”.

 

 

2. Den store Gatsby (F. Scott Fitzgerald, 1925)

(Oversatt av Kari og Kjell Risvik)

gatsby

Du har kanskje allerede lest F. Scott Fitzgeralds mesterverk Den store Gatsby eller sett filmatiseringen med enten Robert Redford eller Leonardo DiCaprio i hovedrollen? Men har du ennå ikke plukket opp et eksemplar, er det bare å ta turen til nærmeste bokhandel eller bibliotek. Fortellingen om den mystiske millionæren Jay Gatsby og hans store kjærlighet Daisy Buchanan regnes av mange som den viktigste amerikanske romanen som noen gang er skrevet. Vi befinner oss i ”the roaring twenties” rett utenfor New York, og er vitne til Gatsbys sagnomsuste fester. Etter hvert som plottet utspiller seg blir får vi innblikk i Gatsbys destruktive drømmer, og de fatale konsekvensene de bringer med seg. Fitzgerald portrettere den glamorøse livsstilen på 1920-tallet, før den store depresjonen, samtidig som han evner å avdekke den kjøligheten og egoismen som ligger til grunn for karakterenes handlinger.

 

 

3. 1984 (George Orwell, 1949)

(Oversatt av Trygve Width)

orwellEn annen klassiker som bør leses er George Orwells 1984, utgitt allerede i 1949. 1984 er kanskje en av verdens mest kjente dystopiske romaner, og forteller historien om Winston Smith som bor i en uhyggelig versjon av fremtidens England, under ”Storebror” og Tankepolitiets tyranniske styre. Individer lever under konstant overvåkning, og har ingen frihet til å tenke eller handle som de selv vil fordi ”Storebror ser deg”. I et samfunn bygget på frykt og overvåkning prøver Winston og hans kjæreste Julia å finne rom til frihet og kjærlighet, og ikke minst til å motarbeide Storebror. Ikke bare er 1984 et must på grunne av sine litterære kvaliteter, men den er også, over 60 år etter sin utgivelse, stadig relevant. I disse dager med dataovervåkning, NSA og Edward Snowden er boken kanskje mer samfunnsaktuell enn noen gang før.

 

 

4. 84 Charing Cross Road (Helene Hanff, 1970)

(Oversatt av Morten Claussen)

84

Er du ute etter en søt og sjarmerende bok å kose deg med i hytteveggen er 84 Charing Cross Road et godt alternativ. I oktober 1949, på utkikk etter bøker hun ikke kunne finne i New York, sendte forfatterinnen Helene Hanff en forespørsel over Atlanterhavet til London og antikvariatbokhandelen Marks & Co. Slik kom hun i kontakt med butikksjefen Frank Dole, som svarte høflig på hennes forespørsel og sendte bøker til henne. Det som startet som forretningskorrespondanse mellom de to, utviklet seg til å bli et transatlantisk vennskap, og en brevveksling som strakk seg over to tiår. Boken er en samling av deres korrespondanse, der leserne får et innblikk i det personlige forholdet som utvikler seg mellom dem, samtidig som vi får et innblikk i engelsk etterkrigstid.

 

 

5. Den mekaniske appelsin (Anthony Burgess, 1962)

(Oversatt av Isak Rogde)

orangeDen Mekaniske Appelsin er nok mer kjent under sitt engelske navn A Clockwork Orange og fra Stanley Kubricks filmatisering. Men påsken er en tid for lesing, og å plukke opp et eksemplar av Den Mekaniske Appelsin er ingen dum ide. Som filmen, forteller boken historien om Alex som lever i en dyster fremtidsversjon av England, der vold, sex og dop regjerer. Boken stiller viktige spørsmål om moral og etikk, og utforsker hvor langt samfunnet er villig til å gå for å kontrollere sine borgere, i tillegg til å vise hvor viktig fri vilje er. Den Mekaniske Appelsin er en tankevekkende og glimrende bok, som absolutt bør leses. Boken er nevnt i Time Magazines liste over de hundre beste engelskspråklige bøker siden 1923.

 

 

 

6. Sangen om Salomon (Toni Morrison, 1977)

(Oversatt av Torstein Bugge Høverstad)

salomonSangen om Salomon forteller om Macon Dead jr., med kallenavnet ”Mjælkemann” som vokser opp i Michigan i 1931. Gjennom romanen forsøker Mjælkemann å finne tilbake til sine røtter i Sørstatene. Som de fleste av Morrisons romaner er hovedtemaene i Sangen om Salomon rase og slaveri, familie og røtter. Boken er vakker og rørende, og passer godt som påskeunderholdning. Toni Morrison vant Nobelprisen i litteratur i 1993 og bøkene hennes havner ofte på lister over verdens beste bøker. Visstnok er Sangen om Salomon en av Barack Obamas favorittbøker.

 

 

 

 

7. Fuglesang (Sebastian Faulks, 1993)

(Oversatt av Kjell Olaf Jensen)

fuglesang2I Sebastian Faulks Fuglesang møter vi briten Stephen Wraysford som kjemper for de allierte i Frankrike under første verdenskrig. Historien om Stephen og hans medsoldater handler om den brutale, forferdelige og meningsløse kampen som utspiller seg i skyttergravene, hvor så mange unge liv ble revet bort eller ødelagt. Mange andre forfattere har tidligere skildret denne krigen, og ikke minst tomheten etterpå. Hemingway har gjort det med bravur. Remarque likeså. Men ingen har skildret meningsløsheten like inderlig som Sebastian Faulks gjør i denne grusomvakre romanen. Det er en roman du vil huske så lenge du lever og et opprop mot alle krigers meningsløshet.

 

 

 

8. Fordelen ved å være veggpryd (Stephen Chbosky, 1999)

(Oversatt av Ellen Karine Berg)

veggpryd2Fordelen ved å være veggpryd er en oppvekstroman skrevet av den amerikanske forfatteren Stephen Chbosky. I boken følger vi tenåringen Charlie idet han skal begynne på high school, noe han ikke ser spesielt frem til. Han er en outsider, han er veggpryd. Charlie beskriver sine livserfaringer gjennom brev til en anonym venn, og slik tar forfatteren opp temaer som oppvekst, familie og vennskap. At boken fortelles gjennom et brevformat gjør at Charlies historie blir mer intim, og du knytter et sterkere bånd til ham og hans omgangskrets. Boken har oppnådd kultstatus, er solgt i nesten to millioner eksemplarer og har tilbrakt lang tid på New York Times bestselgerliste.

 

 

9. Gå aldri fra meg (Kazuo Ishiguro, 2005) 

(Oversatt av Kari og Kjell Risvik)

gå aldri fra megI Gå aldri fra meg får vi, nok en gang, innblikk i et dystopisk samfunn, et alternativt 1990-talls England, hvor vi følger tre elever ved kostskolen Hailsham; Kathy, Ruth og Tommy. Historien blir fortalt av nå 31 år gamle Kathy, og vi får slik et innblikk i det livet hun og hennes to beste venner levde på kostskolen. I starten får man inntrykk av at de levde et idyllisk liv, men gradvis forstår man at livene deres kanskje ikke er så rosenrøde som man først får inntrykk av, og man innser hva deres dystre fremtid bringer. Boken omhandler menneskers utnyttelse av hverandre, og stiller etiske spørsmål om det å være et medmenneske. Gå aldri fra meg ble av TIME magazine kåret til 2005s beste roman.

 

 

10. Regn (Stig Holmås, 2008) 

regn2I Regn møter vi brødreparet Ole Johan og Bjørnar, som vokser opp i femtitallets Bergen. Med regn, guttestreker og skøyteløp på radioen. Og med en far som jobber for Vervarslinga på Vestlandet og kan alt om regn. Ifølge ham fins det 17 typer regn i Bergen, og vi skal bli kjent med dem alle. Vi skal også bli kjent med den sovjetiske skøyteløperen Vladimir Sjilikovskij i denne vakre romanen om brødrekjærlighet og oppvekst i etterkrigstidens Norge. Den som ikke feller en tåre når han leser slutten på denne boken er usedvanlig hardhudet. Stig Holmås har skrevet mange bøker i en rekke sjangere. Dette er antagelig hans vakreste.

 

 

 

 

(Anbefalt av bokelskerne Kristin Hartvedt (22), Hilde Hartvedt (25) og Atle Nielsen (57))