– Frykter mareritt-scenario

– Flere afghanere frykter at landet er på vei tilbake til borgerkrig-tilstandene fra 1990-tallet, forteller Khaled Hosseini.

Khaled Hosseini, kjent forfatter av blant annet Drageløperen og Tusen strålende soler, frykter at hans fødeland Afghanistan er på vei mot nye ødeleggende indre stridigheter. Hosseini har engasjert seg sterkt i flyktningesaken og gjestet nylig leire utenfor Syria, som er i ferd med å passere Afghanistan som verdens største «flyktninge-produserende» land.

«For mange menneske har allerede dødd i krigen i Syria. For mange er blitt drevet på flukt – nesten ni millioner, eller rundt 40 prosent av den syriske befolkningen. I løpet av året vil sannsynligvis Syria passere hjemlandet mitt Afghanistan som den mest flyktninge-produserende nasjonen her på Jorden. Dette er en fryktelig krig hvor det bare finnes tapere,» skrev Hosseini i et nettmøte med The Guardians lesere.

 

Knuste drømmer

Han har gjennom en årrekke engasjert seg sterkt i verdens flyktningeproblematikk og jobber også som flyktningeambassadør for FN. Nylig besøkte Hosseini, som selv er utdannet lege, leire med syriske flyktninger. Han beskriver opplevelsen som en nyttig øyenåpner:

–Nå ser jeg ikke dette som en konsument av nyheter, men som et medmenneske. Jeg fikk se de knusende virkningen av denne krigen på vanlige syrere. Alle de ødelagte livene, familier som er revet i filler, knuste drømmer og så mye ungdommelig potensiale som går til spille.

 

Ille for barna

Hva som plager ham mest er barna og hva de har måttet se. Og konsekvensene for deres videre liv: «Utdanning er et sentralt behov. Over tre millioner barn i Syria går ikke lenger på skole. Over 1,3 syriske flyktningbarn er registrert hos UNHCR, minst halvparten av dem går ikke i skole. Det er blitt sagt mye om en mulig tapt generasjon i Syria og det er en potensiell tragedie.»

Hosseini understreker at det er viktig å formidle mer enn tall og statistikker, og at folk flest lettere kan relatere seg til det mellommenneskelige. Han kunne selv gi The Guardians lesere flere eksempler på sterke møter med vanlige syrere på flukt.

 

Bekymret over fødelandet

Khaled Hosseini flyttet med familien fra hjemlandet Afghanistan da han var fem, fordi faren jobbet som diplomat. Etter Sovjetunionens invasjon, kunne de ikke vende tilbake til Afghanistan og fikk i stedet oppholdstillatelse i USA.

Hosseini er bekymret over den økte uroen i Kabul i forbindelse med det tilstundende valget, som Taliban har lovet å gjøre sitt ytterste for å sabotere med vold:

–De neste årene vil bli en tid med engstelse og utrygghet for mange vanlige afghanere. De er opptatt av hva som vil skje med sikkerheten når NATO og USA reduserer sin tilstedeværelse i landet. Jeg vet at mange frykter at man vil vende tilbake til tilstandene fra 1990-tallet, med interne stridigheter og borgerkrig. Det er et mareritt-scenario, som nok en gang vil tvinge folkemengder på flukt.

Se hele nettmøtet her.

 

(Foto: UNHCR)