– Tankevekkende og vakker poesi

KOLON-BOKHØSTEN: Åtte år etter sin siste diktsamling er Tone Hødnebø aktuell med "Nytte og utførte gjerninger"

– Jeg kan utgi hva som helst, så lenge det er bra. Men jeg får bare tilsendt dikt og prosa – men de er til gjengjeld veldig gode også da, fortalte forlegger Bjørn Aagenæs fra talerstolen i Hamsunsalen på Gyldendalhuset.

Og det er bare dikt og prosa som preger Kolons høstliste. Høstkatalogen presenterer flere kritikerroste og prisvinnende forfattere, så vel som flere gjendiktere.

– Kolon er altså snarveien til suksess, fortalte Aagnæs til latter fra salen etter å ha listet opp flere av forlagets suksessforfattere. I år får disse også selskap av tre debutanter.

– Vi er et lite, men fleksibelt og forfattervennlig forlag,

Sistnevnte var hvert fall tydelig, for lanseringen satte virkelig forfatterne i sentrum. De aller fleste av årets forfattere var tilstede, og de fremmøtte fikk smakebiter fra nesten alle høstens utgivelser da  alle forfatterne leste høyt fra sine verker.

Nervøse debutanter

Debutantene var først ut. Tydelig nervøse inntok de scenen og leste fra sine rykende ferske bøker.

kolonhøst

– Dette er faktisk første gang jeg holder boken min, fortalte Jan Kristoffer Dale og holdt opp sin novellesamling Arbeidsnever. Novellene utspiller seg i samme miljø, og handler om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerhet, kjærligheten, økonomien og seg selv.

Queen of England

 

Ingvild Lothe debuterer denne høsten med diktsamlingen Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt. 

– Dette er en usentimental diktsamling, som med letthet beveger seg mellom det humoristiske og et dypt alvor, sier forlaget om boken.

Stein Sørensen utgir sin første roman 4, en vaskekte gangsterroman satt til Oslo.

– Romanen er lærd og folkelig, fortalt med stor troverdighet og bunnløs humor.

Kjente kolonister

– Dette er tankevekkende og vakker poesi, sa Aagenæs om en av forlagets kjente kolonister; Tone Hødnebø. Hun har tidligere mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, og nå, åtte år siden siste diktsamling, er hun aktuell med samlingen Nytte og utførte gjerninger.

untitled

– Her møtes retorisk tenkemåte og personlige erfaringer. En erkjennelse av en diktsamling, forteller forlaget selv.

Og de personlige erfaringene står også sentralt i svenske Athena Farrokhzads diktsamling, Hvitverk. Boken vekket oppsikt i Sverige i 2013, og har allerede høstet god kritikk i Norge. Vi får et innblikk i en familiehverdag preget av migrasjonens erfaringer. Jeg-et kommer bare til orde gjennom sistater hun selv har plassert i familiens munner.

untitled

– Dette ligner ikke noen annen diktsamling jeg har lest, og jeg vil hevde at dette er et av de mest intelligente verkene innen politisk poesi de siste årene.

En annen kritikerrost poet som også er aktuell denne høsten er Pedro Carmona-Alvarez, med Bergens Ungdomsteater. Vi befinner oss, lite overraskende, i Bergen tidlig på 90-tallet. Romanen handler om vennskap og kjærlighet, og å finne ut av hvem man er.

untitled

– Handlingen er ikke sentrum for denne boka, men heller personskildringene. Han forteller historien om disse ungdommene svært lojalt og veldig nært, i en svært poetisk prosaform.