Klompelompe til hele familien

SAKLIG ONSDAG: Klompelompe-damene tror folk trenger å roe ned, og hva er vel bedre til det enn strikking?

Vi skal ikke mange årene tilbake før strikking var noe kun bestemødre drev med. Men nå er strikketrenden er større enn den noen gang har vært – det er rett og slett blitt sexy å strikke. Dessuten mener damene bak Klompelompesuksessen at det er avstressende å strikke, og det er et pluss at man kobler av med noe som også kommer til å bli brukt.

 

De to strikkegründerne Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland er begge fra Kvalavåg på Karmøy. For noen år siden havnet de i samme barselgruppe og fant raskt ut at de delte interessen for strikking og fin design. I 2012 startet de strikkebloggen Klompelompe. Interessen for plaggene ble så stor at de i september i 2014 startet nettbutikken Klompelompe.no der de selger strikkeplagg og egne oppskrifter. Deres først boka kom i fjor, og har foreløpig et opplag på hele 85.000 bøker.

 

Klompelompe

 

Fjorårets høst var dominert av Klompelompe-boka, og nå er oppfølgeren endelig ute. Klompelompe – strikk til hele familien presenterer over 60 helt nye og unike oppskrifter, i tillegg til noen kjente favoritter. Barnestørrelsene er utvidet til og med 12 år, og det er flere plagg til herrene. Boka inneholder både enkle og mer avanserte oppskrifter, alle tydelig merket med vanskelighetsgrad.

 

 

Klompelompedamene

 

 

Navn: Trude Steinsland (t.v) og Hanne Andreassen Hjelmås.

Aktuell med: Klompelompe – strikk til hele familien (Stenersen)

 

 

 

 

 

Hvorfor valgte dere å skrive akkurat denne boken?

Etter å ha prøvd oss på å lage voksenoppskrifter og fått god respons, og i tillegg fått mange tilbakemeldinger på om vi kunne lage større størrelser til barn, ønsket vi å lage en oppfølger til den første boken. Denne boken har større spekter både i størrelser og i type plagg, og er som tittelen sier, en bok med oppskrifter til hele familien.

 

Det er et spørsmål flere stiller seg: Hva betyr egentlig Klompelompe?

Der vi kommer fra er Klompelompe et kosenavn/kallenavn på søte, små barn.

 

Hva er forskjellene mellom denne og den første Klompelompe-boken?

Vi har flere oppskrifter med mønsterstrikk og flere større plagg enn i den første boken. Vi har likevel prøvd å beholde de enkle småoppskriftene som Klompelompe er kjent for, som bl.a. luer, skjerf og votter.

 

Hvilke av oppskriftene i denne boken vil dere trekke frem som favoritter?

Vi har sett en rask positiv respons på Småtroll-lue og Gromgutt-bukse på Instagram. Våre egne favoritter er Kvalavågskofte, Lillemorbukse og Juliekjole.

 

Strikketrenden er veldig i vinden nå, og svært mange er blitt dedikerte strikkere. Hvor tror dere  fascinasjonen for strikking kommer fra?

De siste årene har strikketrenden endret seg. Folk i alle generasjoner strikker. Utvalget i garnkvaliteter og farger er mye bedre enn før. Vi føler det er et større fokus på kvalitet enn tidligere og at folk setter pris på å kunne koble av med å lage noe helt selv som også blir brukt. Når du strikker må du sitte ned og slappe av, og det tror vi folk trenger.

 

Tre egne favoritt dokumentarbøker som dere vil anbefale videre?

Brødskiva av Margrethe Ytreland Vistnes og Margit Vea.
Hekle en venn av Anette B. Andreassen
Kofteboken av Liv Sandvik Jakobsen og Lene Holme Samsøe