Nynorsk overraskelse fra Renberg

- Jeg følte plutselig et ubehag ved språket jeg brukte, sier forfatteren. Nå er han klar med ny bok. På nynorsk.

– Jeg fikk en enkel og krystallklar idé som kom veldig brått på meg, sier Tore Renberg til BOK365.  – Det var som det kom en åpenbaring mens jeg satt og skrev på bind tre i serien om Teksas-gjengen. Denne boken er skrevet av ren nødvendighet. 

 

Den nye boken heter Du er så lys, og er altså skrevet på nynorsk. Det er første gang Tore Renberg bruker nynorsk i sitt forfatterskap.

– Jeg følte en trøtthet og et ubehag ved språket som som antagelig skyldtes følelsen av at jeg hadde gjort dette så lenge. Som når du har vært gift i 25 år og våkner opp ved siden av kona og sier … jaha … det var deg det, smiler Renberg – som faktisk er nygift. I dobbelt forstand kanskje?

– Jeg skjønte i hvert fall at jeg måtte prøve noe nytt, sier han og utdyper: – En maler skifter pensel når han har brukt den gamle lenge nok, og som forfatter følte jeg at også jeg trengte et nytt redskap. Så fikk jeg en innskytelse: Kan jeg skrive på nynorsk? Svaret var ja, det kan jeg faktisk. Jeg kommer fra et sted i landet språket ligger tett opptil nynorsk, selv om de fleste skriver bokmål. Det føltes ufattelig befriende å gjøre dette.

 

Ikke en ny serie

Romanen, som kommer 23. september, handler om Jørgen og Vibeke som får en ny liten familie i nabohuset. Det setter de stor pris på. En stund …

– Er det et nytt litterært univers du har gitt deg i kast med nå?

– Nei, det blir med denne boken om disse folkene, sier Renberg, som beroliger fansen med at det kommer en bok til om Teksas-gjengen etter hvert.

 

DSC02879

 

Mer Teksas

Det to første Teksas-bøkene ble skrevet nesten i ett og gitt ut med ett års mellomrom. Mange gleder seg til bind tre, og mange hadde ventet at det skulle komme nå i høst. Også i forlaget ventet man det. Ingen der ante heller noe om det Renberg holdt på med. Men forfatteren kan berolige fans og forleggere med at bind tre om den noe dysfunksjonelle gjengen på Hillevåg kommer. Senere.

– Jeg har skrevet 300 sider på bind tre om Teksas-gjengen. – Jeg satt med det i sommer og synes det var gøy igjen, så det kommer, lover forfatteren.

 

Ny Michelet og ny Hoem

Tore Renbergs nynorsk-prosjekt var den store overraskelsen da Forlaget Oktober presenterte sin høstliste i dag.  Foruten Renbergs Du er så lys, presenterer forlaget tre debutanter og en rekke gamle kjente i høst. Jon Michelet er klar med sin femte bok om krigsseieleren Halvor i serien En sjøens helt. Brennende skip heter boken som kommer i  oktober.

Edvard Hoem kommer også med ny bok i sin serie om livet på prærien – og i Romsdal. Land ingen har sett, heter den, og den er klar i november.

 

– og Ragde

Forlaget fikk enda en overaskelse i vår, da Anne B. Ragde leverte manus til en ny bok om familien på Neshov. De tre bøkene Berlinerpoplene, Eremittkrepsene og Ligge i grønne enger har hatt eventyrlig suksess og har solgt godt over en million eksemplarer bare i Norge. Forventningene er høye til Alltid tilgivelse i flere land og boken kommer i handelen 20. august.

 

 

Tre debutanter

Det er tre debutanter på Oktobers høstliste. Marie Aubert har allerede debutert – og fått fine omtaler – for sin novellesamling Kan jeg bli med deg hjem. I tillegg debuterer Sara Sølberg med romanen Seismiske smell i slutten av september og Nora Szentiványi med romanen Leiligheten i oktober.

 

 

Her er alle Forlaget Oktobers utgivelser i høst.

 

Romaner og noveller:

Gunstein Bakke: Havende 

Line Baugstø: Fører av grå folkevogn, juli 1975

Joachim Førsund: Ildverket

Frode Grytten: Menn som ingen treng

Dag Johan Haugerud: Enkle atonale stykker for barn

Edvard Hoem: Land ingen har sett

Nils-Øivind Haagensen: Er hun din?

Karl Ove Knausgård: Om sommeren

Terje Holtet Larsen: Angiveren

Agnar Lirhus: Liten kokebok

Nina Lykke: Nei og atter nei

Jon Michelet: En sjøens helt. Brennende skip

Anne B. Ragde: Alltid tilgivelse

Lars Ramslie: Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet

Tore Renberg: Du er så lys

Vibeke Tandberg: Joelle Joelle

Bård Torgersen: Loki

Mari Ulset: Slik lever vi her

Mattis Øybø: Elskere

Ingrid Z. Aanestad: Sibylle

 

DSC02869
Ylva Ambrosia Wærenskjold leser fra sin nye diktsamling på Oktobers høstpresentasjon.

 

Dikt

Hans Petter Blad: Clair-obscur

Kjartan Hatløy: Den kvite vegen –Stemningar frå Salbu

Sandra Lillebø: Alt skal skinne og blø

Ylva Ambrosia Wærenskjold: Syv somre og femten vintre

 

 

 

 

 

 Essay og sakprosa

Marte Wexelsen Goksøyr: Samme hvem vi er

Alf van der Hagen: Henning Hagerup. Leseren

Erland Kiøsterud: Sulten og skjønnheten