«Stinn brakke» på Krimfestivalen

– Kriminelt god stemning, publikumsrekord og prima mediedekning. Det er Knut Gørvells oppsummering etter årets festival.

– Det ble ny publikumsrekord med rundt 12 000 besøkende totalt. Så å si alle program var smekkfulle, fastslår festivalsjef Knut Gørvell.

Dermed går også den sjette Krimfestivalen inn i historien som en suksess.

 

POPULÆRE GJESTER: Peter Swanson (t.v.) og John Hart hos Asbjørn Slettemark.

 

– Festkvelden i Centralteatret torsdag, med blant andre John Hart og Eirik Jensen, var det stor interesse for. Både Jørn Lier Horst og Juan Pablo Escobar sørget for at det i tillegg var fullt i tilstøtende saler med videooverføring, sier Knut Gørvell, og legger til:

– Noen ganger ble det litt leit fordi folk ble stående lenge i kø utenfor Teaterkjeller’n. Men samtidig er «crowded & populært» en fin resept. Forfatterne er ellevilt begeistret for at det ikke er konkurrerende programposter og at det er så intimt og tett i forhold til publikum.

 

 

STOR STÅHEI: Eirik Jensen og Torgrim Eggen i samtale med Anne Grosvold.

 

 

Best i verden?
I det hele tatt synes forfatterne å ha lagt sin elsk på Krimfestivalen:

– Forfatterne er rause med hverandre og publikum stortrives. Personlig likte jeg jo den svenske krimdronningens Tove Alsterdals konklusjon: Den trävligaste krimfestivalen i Norden, nej i världen.»

– Dere har 33 potensielle krimforfattere på kurs hos dere på Krimforfatterskolen. Flere av dem var blant publikum på festivalen – får vi snart se noen av dem blant forfatterne?

– Vi håper og tror at Krimforfatterskolen skal føre til nye krimforfattere, ja. Fra høsten av vil vi også lage klassetrinn 2 der årets kull på Krimforfatterskolen og også andre som har kommet et stykke på vei, kan søke.

 

 

FULL AV LOVORD: Tove Alsterdal.

 

 

Barnekrimfestival

Nytt av året var barnekrimfestivalen på lørdagen. Neste år er planen å legge flere innslag til torsdag eller fredag, slik man kan invitere skoleklasser.

– Noen andre endringer i festival-formelen for neste år, som dere har tenkt på allerede nå?

– Vi vil nok lage noen forbedringer i forhold til overføring i tilstøtende rom hvis det blir så fullt også på Centralteatret og Teaterkjeller’n. Vi håper å skape ny teaterforestilling og kanskje få til flere symposier. Men først og fremst mer og bedre av det vi allerede er gode på.

For festival blir det også i 2018 – det kan Gørvell garantere:

– Ja, Krimfestivalen er kommet for å bli – neste år enda bedre.

 

VEL BLÅST: Festivalforfatter Jørn Lier Horst var en «hit» både blant store og små.

 

 

(Foto hovedbilde og Horst: Krimfestivalen – øvrige: Helene Jelsø Spanthus)